CEO Global Graphics doet stap terug

Johan Volckaerts, de gedelegeerd bestuurder en voorzitter van Global Graphics, legt zijn functie van gedelegeerd betuurder neer. Hij wordt opgevolgd door operationeel directeur James Freidah. De wissel wordt volgende week aangekondigd op de algemene vergadering van de specialist in grafische software.

(tijd) Dat bevestigt Johan Volckaerts aan Tijd-Nieuwslijn.

'Dit is een logische stap', aldus Volckaerts. 'Ik hou me al enkele jaren niet langer bezig met de operationele leiding van het bedrijf. Dat doet James Freidah. Volgende week zal onze hoofdaandeelhouder Andlinger dan ook voorstellen dat Freidah de titel van CEO krijgt. Ik blijf wel de raad van bestuur voorzitten.'

Volckaerts bevestigt meteen ook dat Andlinger sterk overweegt (een deel van) zijn belang in Global Graphics van de hand te doen. 'Dat is geen groot geheim. We krijgen regelmatig de opmerking van fondsen die in ons beleggen dat het aandeel onvoldoende liquide is. We willen daar iets aan doen, en een verkoop door Andlinger is zeker een mogelijkheid, vooral wanneer de XPS-technologie echt doorgebroken is.'

Ook een overname van het bedrijf op middellange termijn valt niet uit te sluiten, maar concrete gesprekken worden momenteel niet gevoerd.

XPS is een nieuw documentformaat dat volop in concurrentie gaat met het overheersende pdf-formaat. Microsoft bakte XPS in in zijn nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Gobal Graphics levert de RIP-software (raster image processor) die printers in staat stelt XPS-commando's te begrijpen. Vorig jaar sloot Global Graphics al drie XPS-contracten voor een totaal bedrag van 10 miljoen euro. Het belangrijkste contract was dat met het Amerikaanse HP.

Nieuwe XPS-contracten zitten in de pijplijn. 'We gaan echter geen individuele contracten meer aankondigen', aldus Volckaerts. Toen het bedrijf de erg belangrijke deal met HP aankondigde, eiste de Commissie voor het Bank, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) dat Global Graphics ook de waarde van het contract bekendmaakte. 'Dat konden we niet doen, anders hadden we de hele juridische dienst van HP over ons gekregen. Uiteindelijk sloten we het compromis de globale waarde van de drie contracten bekend te maken.'

Global Graphics kondigde vanochtend aan dat de nettowinst in het eerste kwartaal is gestegen van 0,8 miljoen tot 1,4 miljoen euro. De omzet ging 13,6 procent hoger tot 5 miljoen euro. De cijfers liggen een pak boven de verwachting van analist Nico Melsens van KBC Securities.

Voor het volledige boekjaar rekent Global Graphics op een omzet tussen 18 en 20 miljoen euro en een ebita tussen 3,5 miljoen en 5,2 miljoen euro. Voor heel 2007 rekende analist Melsens op 20,1 miljoen euro omzet.

De omzet uit de nieuwe segmenten van digitale druk en elektronische documenten steeg 62,8 procent en was goed voor bijna twee derde van de totale omzet. De contracten die in het laatste kwartaal werden aangekondigd, zorgden al voor 1,4 miljoen euro omzet. De omzet in het traditionele segment (de grafische sector) daalde 26,6 procent.

Luc Van Aelst

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud