China waarschuwt Google voor stopzetting censuur

©Photo News

China heeft de Amerikaanse internetgigant Google gewaarschuwd voor de gevolgen die een stopzetting van de censuur van de Chinese zoekresultaten zou kunnen hebben. Ondertussen blijven de verwachtingen voor een oplossing wel groeien.

'Ik wil Google wel feliciteren met het feit dat ze op 3 jaar tijd een marktaandeel van 30 procent hebben weten te veroveren via google.cn. Ik hou hen niet tegen om hun marktaandeel te vergroten, maar Google moet wel de Chinese wetten naleven. Het is aan Google om te beslissen of zij in China actief willen blijven,' aldus Yizhong.

Google dreigde er in januari mee om alle activiteiten in China stop te zetten als ze geen ongefilterde zoekmachine konden aanbieden. Op dat moment raakten 30 firma's van Google online in de problemen door cyberaanvallen uit China.

'Ik hoop binnenkort resultaten te kunnen aankondigen over de gesprekken met de Chinese autoriteiten', aldus Eric Schmidt, de CEO van Google eerder deze week. Chinese officials willen niet bevestigen of er gesprekken aan de gang zijn.

China telde in 2009 384 miljoen internetgebruikers. De grootste concurrent van Google in China is Baidu, met een marktaandeel van 63 procent. Die firma houdt zich wel aan de Chinese regels en censureert dus een pak websites.

CM

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud