Cornu (Agfa) denkt aan gefaseerde afsplitsing

©Sofie Van Hoof

Het basisscenario voor een opsplitsing van Agfa-Gevaert in drie beursgenoteerde bedrijven tegen midden 2008 blijft geldig maar het bedrijf staat open voor alternatieven, zoals een gefaseerde demerger of de verkoop van een of meerdere bedrijfsonderdelen. Wat er uiteindelijk zal gebeuren, hangt af van de evolutie van de bedrijfsresultaten en van eventuele voorstellen van derde partijen. Dat zei Jo Cornu tijdens zijn eerste persmeeting als gedelegeerd bestuurder van het Mortselse bedrijf.

Cornu ontkende tevens de berichten in De Tijd dat de bedrijfstop zelf op pad gaat om kopers te vinden. 'We worden van alle kanten gecontacteerd maar we nemen zelf geen initiatief.

Oorspronkelijk was het plan om Agfa tegen eind 2007 op te splitsen in drie aparte beursgenoteerde bedrijven maar dat werd uitgesteld tot midden 2008 omdat de resultaten van de afdelingen, in het bijzonder van de medische tak, niet voldeden. 'Goede cijfers zijn een absolute voorwaarde', aldus Cornu.

'Operationele verbetering is momenteel de absolute prioriteit en het zal minstens nog een jaar duren eer we back on track zijn', aldus Cornu. Maar dat betekent niet dat de demerger nog zo lang op zich moet laten wachten. Het basisscenario blijft onaangeroerd maar Cornu opperde wel voor het eerst het idee van een gefaseerde demerger. Het hoeft dus geen 'big bang' te zijn. Het is perfect denkbaar dat eerst de grafische divisie afzonderlijk naar de beurs trekt en de medische afdeling, die momenteel nog met operationele problemen kampt, in een later stadium. 'Het blijft even eenvoudig. Je moet geen waarde kleven op de afdelingen apart. Je geeft de aandelen aan de aandeelhouders en de markt bepaalt de waarde van de actviteiten.'

Ook de verkoop van een van de divisies kan het basisscenario doorkruisen. 'Ik heb absoluut geen zicht op wat er extern allemaal kan gebeuren. Er ligt nu geen concreet voorstel op dat tafel maar dat kan morgen bijvoorbeeld wel het geval zijn. De Raad van Bestuur heeft altijd opengestaan voor andere voorstellen. We worden van alle kanten gecontacteerd. Dat is niet abnormaal gezien de lage beurskoers. Maar geen van de contacten hebben ertoe geleid dat de Raad van Bestuur zich over een voorstel heeft moeten uitspreken. Als er een goed financieel voorstel komt met een goede toekomstvisie voor het bedrijf, ben ik ervan overtuigd dat de Raad van Bestuur ja zal zeggen.'
Volgende week woensdag komt de Raad van Bestuur samen. Daar zal onder andere over de demerger gediscussieerd worden. 'De timing van de opsplitsing ligt in handen van de Raad van Bestuur. We zullen zien wat er volgende week woensdag beslist wordt', zei Cornu.

Cornu stelde tevens dat de Raad van Bestuur in het verleden besloten heeft dat enkel de voorzitter geautoriseerd is om onderhandelingen te voeren. Ook dat zal volgende woensdag ter sprake komen. 'Wie zal de interface worden? Misschien ik wel', aldus Cornu.

Cornu ontkrachtte de berichten in De Tijd dat de bedrijfstop zelf op pad gaat om kopers te vinden. 'We nemen zelf geen initiatief om kopers te vinden. De focus ligt op operationele verbeteringen. Als je een gat in je dak hebt, ga je ook niet aankloppen bij een immobureau. Je gaat eerst het gat dichten', zegt Cornu. 'Als je industriele partijen benadert, vragen die onmiddellijk heel wat informatie, die misschien voor ons gevoelig ligt. En als je private equitygroepen zelf opzoekt, gaat dat ten koste van je eigen onderhandelingspositie', ging Cornu verder.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud