Dell schrapt 1.900 banen in Ierland

©BLOOMBERG NEWS

De Amerikaanse computerfabrikant Dell stopt zijn productieactiviteiten in Ierland. Er worden de komende twaalf maanden 1.900 banen geschrapt, zo heeft Dell donderdag meegedeeld. De beslissing vormt een serieuze klap voor de Ierse economie.

(belga) - In Limerick, in het zuiden van Ierland, werden de computers gemaakt die bestemd waren voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Die productie wordt nu verplaatst naar het Poolse Lodz en naar onderaannemers. De operatie, waarbij 1.900 banen verdwijnen in Ierland, moet tegen eind dit jaar rond zijn.

Voor de Ierse economie betekent de beslissing een enorme klap. De fabriek maakte van Dell de grootste uitvoerder van Ierland en genereerde ongeveer 5 procent van het Ierse bruto binnenlands product. De achttien jaar oude vestiging stond symbool voor de 'Keltische Tijger', de economische boom van Ierland.

Het stopzetten van de productieactiviteiten maakt deel uit van een plan van de groep om jaarlijks 3 miljard dollar te besparen.
De vestiging in Limerick sluit niet volledig. Bepaalde activiteiten, die niet gelinkt zijn aan productie, blijven bestaan. Dell behoudt ook zijn verkoop-, naverkoop-, en marketingdienst in Dublin. Dell stelt in totaal ongeveer 4.300 mensen tewerk in Ierland.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud