Details nieuwe iPhone vroegtijdig gelekt

Beeld: Gizmodo

Details over de nieuwe iPhone 4G, die Apple zo goed als zeker eind juni aan de wereld voorstelt, zijn maandagavond al op het web verschenen. Een Amerikaanse technologieblog wist de hand te leggen op een prototype en kon het aan een eerste inspectie onderwerpen. Apple bevestigt het bestaan ervan maar geeft verder geen commentaar.

Het is zeker niet de eerste keer dat details over nieuwe Apple producten vroegtijdig uitlekken. Hoewel van topman Steve Jobs gezegd wordt dat hij 'maniakaal' waakt over de prototypes en ontwerpen die binnen Apple en bij de toeleveranciers circuleren, zijn van de meeste nieuwe Apple toestellen de grote lijnen al voor de lancering bekend. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de iPad, waar zakenkrant Wall Street Journal eind vorig jaar al de nodige details over publiceerde. Toch ging het tot nu toe om niet meer dan bijeengesprokkelde geruchten waarvan enkele ook pertinent fout bleken te zijn. Zo bevat de iPad in tegenstelling tot wat vooraf vaak gezegd werd, geen webcam.

De nieuwe lek is dus duidelijk van een ander allooi. De Amerikaanse technologieblog Gizmodo kreeg een iPhone 4G in handen , wist hem gedeeltelijk op te starten en ging zelfs binnenin kijken om vast te stellen dat het prototype inderdaad de typische Apple onderdelen bevat. Het toestel werd uitgebreid gefotografeerd en de details verschenen gisteren op de website die meteen miljoenen nieuwsgierigen aantrok. De bekende smartphone kreeg in zijn vierde generatie onder meer een nieuwe look, een extra camera voor videogesprekken en een krachtigere batterij mee.

Lekte Apple zelf?

Apple zelf reageert koeltjes maar bevestigt in een brief aan Gizmodo wel dat het om een echt Apple product gaat: "We hebben begrepen dat Gizmodo over een toestel beschikt dat aan Apple toebehoort. Gelieve ons te laten weten waar we het terug kunnen ophalen," zo klinkt het kort in een brief die Apple's advocaat aan de uitbaters van de blog stuurde. Meer commentaar wil het bedrijf niet kwijt.

Ondertussen is rond het verhaal een hele storm van verontwaardiging ontstaan. De iPhone in kwestie werd immers door een onschuldige Apple medewerker in een Californische bar vergeten en zou vervolgens door de vinder voor 10.000 dollar aan Gizmodo verkocht zijn. De website wil niets kwijt over de correctheid van het bedrag, maar geeft wel toe dat het prototype gekocht werd. "We wisten echter niet dat het om gestolen goed ging," aldus de verdediging van hoofdredacteur Brian Lam. Op kanalen als Twitter en Digg krijgt Gizmodo er op momenten stevig van langs. "Een belachelijke stunt," klinkt het.

Even luid klinken echter stemmen die het verhaal ongeloofwaardig vinden en vermoeden dat Apple het prototype zelf liet lekken. Begin dit jaar nog kwam een ex-marketingdirecteur van Apple naar buiten met het relaas van enkele gerichte lekken die hij zelf organiseerde. "Ik werd verondersteld af en toe zaken door te spelen naar een bevriende journalist, echter zonder dat er ooit iets van op mail stond en dus zonder enig spoor achteraf," aldus de man. Apple zou volgens hem dit soort lekken organiseren om de hype rond zijn producten op gang te trekken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud