Digitaal factureren wordt norm

Steeds meer bedrijven wisselen digitale documenten uit, onder meer voor hun facturatie. Certipost, de dochter van De Post die gespecialiseerd is in de uitwisseling en bescherming van digitale documenten, verwacht de komende jaren een nog forsere groei. Het rekent tegen 2010 op 100.000 actieve bedrijfsklanten.

(tijd) - Steeds meer bedrijven wisselen digitale documenten uit, onder meer voor hun facturatie. Certipost, de dochter van De Post die gespecialiseerd is in de uitwisseling en bescherming van digitale documenten, verwacht de komende jaren een nog forsere groei. Het rekent tegen 2010 op 100.000 actieve bedrijfsklanten.

Certipost stelt een platform ter beschikking waarlangs bedrijven en particulieren op een veilige manier digitale documenten kunnen uitwisselen. Het gaat bijvoorbeeld om bestelbonnen, loonbrieven, verzendnota’s en contracten.

In de vijf jaar dat Certipost actief is - eerst als joint venture van De Post en Belgacom en nu als volwaardige dochter van De Post - zag deze ‘elektronische postbode’ zijn klantenbestand exponentieel groeien. In 2006 telde Certipost nog maar 1.187 zakelijke en 20.472 particuliere klanten. Vandaag zijn dat er respectievelijk 42.000 en 430.000. Stijn Vander Plaetse, de gedelegeerd bestuurder van Certipost, wil tegen 2010 minstens 100.000 actieve bedrijfsklanten.

Certipost stelt vast dat ook steeds meer kmo’s interesse hebben in de digitale uitwisseling van documenten. Kosten besparen is daarbij de belangrijkste motivatie. Zo kost de manuele verwerking van een factuur tussen 6 en 15 euro. Elektronisch factureren doet die kosten al gauw met 90 procent afnemen.
Als alle Belgische bedrijven elektronisch zouden factureren, levert dat een jaarlijkse besparing van 3 miljard euro op. Voor heel de Europese Unie bedraagt de besparing 274 miljard euro.

Certipost levert ook digitale certificaten waarmee personen en bedrijven hun documenten niet enkel kunnen ondertekenen, maar ook versleutelen. Zo zijn de digitale certificaten op de chip van de elektronische identiteitskaart (eID) afkomstig van Certipost. Daarmee kan je je bijvoorbeeld identificeren wanneer je je belastingaangifte online wil indienen.

Particulieren die hun energie- of telecomfactuur veilig langs de elektronische weg willen ontvangen, kunnen bij Certipost een persoonlijke en gratis elektronische brievenbus aanvragen. Belgacom verstuurt al elektronische facturen naar meer dan 200.000 klanten. Ook is het mogelijk aangetekende zendingen elektronisch te versturen, hoewel het nog wachten is op het wettelijke kader.

Certipost behoort tot de Europese top vijf in zijn sector, waar meer dan 250 spelers actief zijn. Topman Vander Plaetse verwacht de komende jaren een sterke consolidatie. ‘Er is in deze niche eigenlijk maar plaats voor twee tot drie spelers per land.’     LVA

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud