Druk werd WorldCom-topman Ebbers te groot

(tijd-nieuwslijn) - Bernie Ebbers, de flamboyante topman van het Amerikaanse telecombedrijf WorldCom, is opgestapt onder druk van de raad van bestuur. Aanleiding hiertoe zijn de scherpe koersval van het aandeel en een boekhoudkundig onderzoek.

De 60-jarige Ebbers bouwde in een kleine twintig jaar WorldCom uit van een klein discount-telefoonbedrijfje tot de op een na grootste aanbieder van lange-afstandstelefonie in de VS en tevens een belangrijke internationale speler. Hij gaf er de brui aan onder druk van de externe bestuurders van WorldCom.

Het telecombedrijf gaat gebukt onder een schuldenlast van USD 30 miljard, die vooral te wijten is aan de ruim 75 overnames die Ebbers deed sinds de oprichting. De Amerikaanse beurswaakhond SEC is bezig met een grootscheeps onderzoek naar de boekhoudkundige praktijken van WorldCom. Er is ook een controverse ontstaan over een persoonlijke lening van USD 366,5 miljoen van WorldCom aan Ebbers, die de topman in vijf jaar zou moeten terugbetalen.

De voorbije maanden is de koers van het aandeel met meer dan 80% gedaald, mede als gevolg van het gedaalde vertrouwen in de telecomsector. Dinsdag was een aandeel-WorldCom nog USD 2,48 waard. Het nieuws dat Ebbers opstapte, leverde een kleine winst van 13 cent op.

Ebbers bleef ontkennen dat WorldCom in een diepe crisis verkeert en dit deed de raad van bestuur tot afzetting besluiten. Als opvolger is John Sidgmore, de vice-president van de raad van bestuur, aangeduid. Hij haastte zich de financiƫle markten gerust te stellen door uit te sluiten dat WorldCom op korte termijn zonder liquiditeiten zou komen te zitten. De jaarvergadering van WorldCom, die op 23 mei moest plaatsvinden, is uitgesteld.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud