Elpida-topman gaat gratis werken wegens crisis

Elpida-topman Sakamoto in betere tijden (Foto AFP) ©AFP

De bedrijfsleider van de Japanse fabrikant voor halfgeleiders Elpida Memory, Yukio Sakamoto, gaat voortaan gratis werken. Dat maakte de groep maandag bekend. Het gaat om een symbolische daad die het bedrijf moet helpen om de financiële moeilijkheden het hoofd te bieden die het gevolg zouden zijn van de wereldwijde daling van de vraag.

(belga) - Volgens de woordvoerder van de groep zou algemeen directeur Yukio Sakamoto geen salaris krijgen in november en december. Zijn loon zou nadien in twee worden gedeeld tot Elpida Memory winst boekt. "Hij wil de aandeelhouders tonen hoe vastberaden hij is om het bedrijf opnieuw op de goede weg te krijgen", zegt de woordvoerder.

Die wou desondanks niets zeggen over het bedrag dat zijn baas krijgt. Wel zou het bedrag onder het gemiddelde salaris liggen van een Japanse algemeen bestuurder van een beursgenoteerd bedrijf, wat neerkomt op 50 miljoen yen of 360.000 euro per jaar. Het initiatief zou louter symbolisch zijn en geen enkele impact hebben op het resultaat van het bedrijf.

Bij Japanse bedrijfsleiders gebeurt het geregeld dat ze zichzelf bestraffen door te beknibbelen op hun loon als hun bedrijf op een misstap betrapt wordt of als het het slecht doet. Wél is het uitzonderlijk dat een bedrijfsleider beslist om helemaal gratis aan het werk te gaan.

Elpida Memory is een van de belangrijkste producten ter wereld van DRAM (dynamic random access memory), een soort van RAM-geheugen, dat gebruikt wordt in veel elektronische apparaten. Verwacht wordt dat het in de zes maanden van april tot september tegen een nettoverlies zal aankijken van 46 miljard yen (115 miljoen euro). De reden daarvoor is de dalende wereldwijde vraag en de felle concurrentie die de prijzen deed dalen in de sector.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud