Europa bedreigt Limburgse kwikbarometerproducent

Het Europees Parlement stemt volgende week in Straatsburg over de afschaffing van kwikbarometers. De stemming dreigt de doodsteek te worden voor de firma Dingens uit Beverlo, het enige Belgische bedrijf dat traditionele kwikbarometers produceert.

(belga) VOKA - Kamer van Koophandel Limburg vroeg dinsdag op een persconferentie aandacht voor het lot van Dingens, een familiebedrijf met 10 werknemers dat is uitgegroeid tot de Europese marktleider. Een algemeen Europees verbod op kwik in meettoestellen dreigt de firma immers de das om te doen.

Het Europese Parlement had zich vorig jaar nochtans uitgesproken voor een uitzondering voor kwikbarometers. De Europese Commissie hield evenwel vast aan het verbod en dwong een nieuwe stemming af. Daarom is nu voor het behoud van de kwikbarometer een absolute meerderheid vereist. Dat betekent dat de helft van de Europarlementsleden plus één een positieve stem moet uitbrengen.

Voka gaat een mailing in vier talen verspreiden naar de leden van het Europees Parlement om aandacht te vragen voor het bedrijf. De Limburgers kunnen ook rekenen op de steun van de Vlaamse Europarlementsleden Frieda Brepoels, Ivo Belet en Dirk Sterckx.

Dingens is al veertig jaar gespecialiseerd in de productie en verkoop van barometers. Voka wijst erop dat alle producenten van kwikbarometers in Europa niet meer dan 0,1 procent verbruiken van het kwik dat men in andere meetinstrumenten gebruikt. Het bedrijf recupereert bovendien zelf kwik, zo luidt het.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud