Europa draait volumeknop mp3-spelers omlaag

Foto PhotoNews ©Photo News

De Europese Commissie gaat het maximumvolume van mp3-spelers verlagen. Die maatregel is volgens de Commissie nodig om vooral jonge mensen te beschermen tegen de gehoorbeschadiging die langdurige blootstelling aan luide muziek kan aanrichten.

(belga) - 'Het is bewezen dat vooral jonge mensen, die soms urenlang naar luide muziek luisteren, geen idee hebben dat ze hun gehoor op het spel zetten. De gehoorbeschadiging duikt vaak pas jaren later op en dan is het gewoon te laat', zo lichtte eurocommissaris voor Consumentenzaken Meglena Kuneva de beslissing maandag toe.

Kuneva wil dat mp3-spelers en gsm's met een muziekspeler voortaan voorzien worden van een standaardinstelling die een veilige blootstelling garandeert. De eurocommissaris heeft het Europese standaardiseringscomité Cenelec gevraagd om adequate technische normen uit te werken. Dat kan tot twee jaar duren.

Een verplicht volumeplafond geeft Kuneva niet mee. De potentiële gehoorbeschadiging is immers niet enkel afhankelijk van het volume, maar ook van de duur van de blootstelling. Tachtig 80 dB(A) wordt wel als referentie aangestipt. Bij een lager volume is er geen risico, bij een hoger volume moet de luistertijd beperkt worden. Zo zou de blootstelling bij een volume van 89 dB(A) slechts vijf uur per week mogen duren.

Momenteel reiken de volumeniveaus van mp3-spelers in sommige gevallen tot 120 dB(A). Dat is het equivalent van het lawaai dat een opstijgend vliegtuig maakt. Een volumeniveau van 80 dB(A) stemt overeen met blootstelling aan verkeerslawaai van een nabijgelegen autoweg.

Een Europees wetenschappelijk comité had vorig jaar reeds gewaarschuwd dat luisteren naar mp3-spelers op lange termijn gehoorbeschadiging kan opleveren. Vooral mensen die minstens één uur per dag naar luide muziek luisteren lopen risico. Dat is naar schatting vijf tot tien procent van de luisteraars, goed voor tien miljoen Europeanen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud