Advertentie

Europa moet investeren in glasvezel

De Europese overheden moeten tijdens de crisis massaal investeren in breedbandcapaciteit, wil de Europese economie zijn competitiviteit verhogen. Dat zei Chris Dedicoat, topman van Cisco in Europa, op Cisco Networkers in Barcelona, de jaarlijkse hoogmis voor netwerkspeler Cisco in Europa.

(tijd) - 'De grote uitdaging voor Europa is om te investeren in breedbandinternet. De glasvezelkabel moet daarbij tot in de huiskamer komen', aldus Dedicoat. Alleen op die manier kan Europa zich profileren als een kenniseconomie, waarbij steeds meer gebruik wordt gemaakt van het versturen van video en data over het internet, klinkt het bij Cisco.

'Europa heeft nu al een achterstand op bepaalde landen. Het goede nieuws is wel dat een aantal Europese landen dat alvast opgenomen hebben in hun relanceplannen', zegt Dedicoat. ' Maar de privébedrijven, zoals telecombedrijven, ontbreekt het aan een voordelig fiscaal kader.' Ook pleit Cisco voor hulp bij de projectfinanciering, nu banken steeds hogere eisen stellen voor het ter beschikking stellen van krediet.

Eerder dinsdag had Cisco-topman John Chambers al laten verstaan dat verder investeren in technologie en diensten dé manier is om de huidige economische crisis tegen te houden. 'Ook in vorige moeilijke periodes, is ons bedrijf blijven investeren. Nadien is gebleken dat we er steeds sterker zijn uitgekomen. Natuurlijk, op korte termijn zijn resultaten nodig om te overleven. Maar gooi de langtermijnvisie niet overboord.'

Een van die investeringen is Cisco Energy Wise. De technologie om de energieconsumptie van netwerktoestellen (telefoons, laptops, printers, …) maar ook verlichting en airconditioning te meten en aan te passen, werd in Barcelona voorgesteld.

Dat betekent niet dat Cisco aan de recessie ontkomt. Volgens een voorspelling in november zou de omzet het voorbije kwartaal (tot eind januari) voor de eerste maal in vijf jaar terugvallen met 5 tot 10 procent. Cisco presenteert zijn tweedekwartaalcijfers op 4 februari.

De Amerikaanse producent van netwerkapparatuur wil de komende maanden alvast voor 1 miljard dollar kosten besparen op aanwervingen en reiskosten. Volgens het bedrijf zijn er echter geen plannen om jobs te schrappen. Recent nog kondigden technologiebedrijven Texas Instruments, IBM, Philips en Microsoft zware saneringen met jobverlies aan.

Cisco, wereldwijd met 66.000 werknemers, is een belangrijke werkgever in België. Cisco Belux heeft ongeveer 950 mensen in dienst. Inclusief werknemers bij verschillende onderaannemers loopt dat getal op tot ruim 1.200 personen. Kortrijk (380 personeelsleden) en Diegem zijn de belangrijkste Cisco-vestigingen in ons land.   

DS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud