Google dreigt China te verlaten

©Bloomberg

De Amerikaanse internetgigant Google dreigt ermee China te verlaten en zijn Chinese website en kantoren te sluiten nadat het slachtoffer is geworden van een grootscheeps hackingoffensief vanuit China tegen Chinese mensenrechtenorganisaties.

(tijd) - 'We hebben een zeer geraffineerde en doelgerichte aanval op onze bedrijfsinfrastructuren gedetecteerd die afkomstig was uit China en resulteerde in diefstal van intellectuele eigendom', aldus Google.

De aanval heeft volgens Google 'minstens twintig andere bedrijven in tal van sectoren getroffen, waaronder internet, financiƫn, technologie, media en chemie, aldus het bedrijf in een mededeling.
Google zegt 'bewijzen te hebben dat het voornaamste doelwit van deze aanvallers was de Gmail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten te kraken'. Dit doel is volgens Google niet bereikt.

Google zegt dat het niet langer bereid is om de zoekacties op de Chinese Google.cn. site te censureren, zoals de Chinese overheid eist. In de komende weken zal Google met de Chinese overheid in gesprek gaan over de mogelijkheid 'binnen de grenzen van de Chinese wet een zoekmotor zonder filter in te zetten'.

Als Google zich uit China terugtrekt dat verliest het volgens ramingen 600 miljoen dollar inkomsten per jaar . Google telt in China ongeveer 338 miljoen gebruikers. Als Google zich terugtrekt, is dat goed nieuws voor de Chinese concurrent Baidu dat zijn marktleiderschap (60%) op de grootste internetmarkt ter wereld kan uitbreiden. Het marktaandeel van Google wordt geraamd op 30 procent. Google zetten zijn eerste stappen op de Chinese markt vier jaar geleden.

MDR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud