Hogere verwachtingen voor markt halfgeleiderapparatuur

VLSI Research, een Amerikaans onderzoeksbureau voor de halfgeleidermarkt, heeft de verwachting voor de markt voor halfgeleiderapparatuur in 2007 verhoogd. Ging het onderzoeksbureau eerder nog uit van een daling van de markt met zo'n 2 procent, nu denkt VLSI dat er sprake zal zijn van een groei van ruim 3 procent.

De verwachtingen van VLSI worden door veel bedrijven in de halfgeleidersector, waaronder ASML, gebruikt voor hun marktverwachtingen.

VLSI stelt op haar website dat alle belangrijke indicatoren erop wijzen dat 2007 een positief jaar zal worden. Zo zijn de voorraden volgens VLSI onder controle en is de CPPI, een indicator waarin prijzen van halfgeleiders worden gemeten ten opzichte van performance en functionaliteit, positief.

Ook denkt VLSI dat halfgeleiderproducenten zullen profiteren van de introductie van Vista, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Veel van de nieuwe functionaliteiten van Vista zijn pas mogelijk met nieuwe, geavanceerde computers. VLSI stelt verder dat vraag naar nieuwe spelcomputers alsmede de populariteit van platte televisies eveneens gunstig zijn voor de sector.

Daarnaast starten halfgeleiderproducenten productie van halfgeleiders met lijndiktes van 65 nanometer en ontwikkelen ze fabrieken voor productie van halfgeleiders met lijndiktes van 45 nanometer.

'Voor al deze redenen hebben wij onze verwachting voor apparatuur verhoogd naar 3% voor volgend jaar', zo stelt VLSI. Wel stelt het onderzoeksbureau dat de economie nog altijd gevoelig lijkt. 'Het is waar dat het beter lijkt dan enkele kwartalen geleden, en dat er meer positieve indicatoren zijn dan negatieve. Maar de afnemende geldhoeveelheid is onrustbarend', aldus VLSI.

Het onderzoeksbureau voorziet voor de markt voor halfgeleiderapparatuur, inclusief apparatuur voor de productie van LCD-schermen, in 2007 een groei met 3,3% tot USD 64,0 miljard. Voor 2006 wordt een groei met 20,2% voorzien tot USD 61,9 miljard.

Voor het laatste kwartaal van 2006 houdt VLSI rekening met een marktkrimp van 2,1% tot USD 16,0 miljard, gevolgd door een groei met 3,6% in het eerste kwartaal van 2007 tot USD 16,6 miljard.

Voor de halfgeleidermarkt houdt VLSI voor dit jaar rekening met een marktgroei van 8,5% tot USD 209,2 miljard, gevolgd door een groei met 4,6% tot USD 218,9 miljard in 2007. Daarmee zou 2007 het zesde achtereenvolgende jaar zijn waarin de halfgeleidermarkt groeit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud