IBA tekent nieuw protontherapiecontract ter waarde van 50 miljoen dollar

Het Waalse IBA, met hoofdkwartier in Louvain-la-Neuve, heeft een nieuw protontherapiecontract in de wacht gesleept met een waarde van 50 miljoen dollar.

(tijd) IBA heeft met het Amerikaanse ProCure Treatment Centers (PTC) een intentieovereenkomst. Het defintieve contract zal vermoedelijk in het vierde kwartaal van 2007 getekend worden. Het is het tweede keer dat IBA met deze instelling samenwerkt. PTC begon in april al met de bouw van een eerste centrum.

Protontherapie is de meest geavanceerde vorm van kankerbestraling en kent steeds meer succes in de medische wereld. De inkomsten van dergelijke contracten lopen voor IBA gespreid binnen over twee a drie jaar.

IBA is in deze markt de absolute wereldleider. Wereldwijd zijn er zo'n 20 systemen in gebruik of in aanbouw, waarvan ruim 60 procent van IBA-makelij zijn. 2006 was een absoluut topjaar met vier nieuwe contracten in de sector. Die gingen allemaal naar IBA. Dit jaar staat de teller bij IBA al op twee. Pas vanaf volgend jaar zullen de vorige contracten volop de cijfers beinvloeden.

Eerder dit jaar verviervoudigde IBA zijn capaciteit voor de productie van protontherapiesystemen. Het trok daarvoor 3 miljoen euro uit. Dat laat toe om jaarlijks 8 protontherapiesystemen af te werken. IBA rekent op 2 a 3 contracten per jaar maar wil klaar staan voor piekmomenten.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud