Advertentie
Advertentie

'IBM aast op Sun Microsystems'

©Bloomberg News

Het Amerikaanse informaticaconcern IBM voert gesprekken met Sun Microsystems over een overname. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van bronnen vertrouwd met het dossier.

(tijd/dow jones) - IBM zou volgens de Amerikaanse zakenkrant ten minste 6,5 miljard dollar cash betalen voor Sun Microsystems. De overnameprijs biedt daarmee een premie van 100 procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel Sun van 4,97 dollar op dinsdag.

Beide bedrijven ontwerpen computersystemen voor bedrijven die niet gebonden zijn aan de software van Microsoft. Hun producten zijn ook minder afhankelijk van Intel microprocessoren dan die van de concurrenten. IBM en Sun Microsystems zijn ook beide fervente voorstanders van Java-software en de open-source technologie Linux. 

Door een overname van Sun zal IBM de activiteiten op het gebied van internet, data-opslag en telecommunicatie kunnen versterken. IBM zou daarmee zijn positie tegenover rivaal Hewlett-Packard versterken. Volgens cijfers van marktonderzoeker IDC is IBM de grootste op de servermarkt met een marktaandeel van 31,4 procent, gevolg door Hewlett-Packard met 29,5 procent. Dell en Sun hinken achterop met respectievelijk 11,6 en 10,6 procent. 

Goedkope servers

Het is echter nog onzeker of de gesprekken zullen leiden tot een daadwerkelijke overname. Volgens de bronnen van The Wall Street Journal heeft Sun in de afgelopen maanden bij een aantal grote technologiebedrijven aangeklopt in de hoop te worden overgenomen. Sun heeft het moeilijk sinds de dotcomboom begin dit decennium abrupt tot een einde kwam. Het bedrijf sprong te laat op de trein van goedkope servers die draaien op chips van Intel en AMD. 

Hewlett-Packard zou volgens een bron niet geinteresseerd zijn in een overname van Sun. Een woordvoerder van Dell wilde niet reageren op een mogelijke interesse in het bedrijf. IBM wil volgens de krant ook geen commentaar geven op een mogelijke overname van Sun Microsystems.

Breuk

Als de deal wordt geconcretiseerd, breekt IBM met zijn verleden om software- en dienstenbedrijven over te nemen. De hardwareactiviteiten, zoals de bouw van personal computers, werden de voorbije jaren afgestoten. IBM realiseert meer dan de helft van zijn omzet uit diensten. De diensten en software genereren tevens het gros van de winst. Met Sun in de groep zou de omzet uit hardware stijgen tot bijna een derde van de totale verkopen. 

De overname zou tegelijkertijd ook wegen op de winstmarges van IBM. Sun dook in het tweede kwartaal (tot eind december) voor 209 miljoen dollar in het rood. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud