IBt verhoogt verwachtingen licht door sterke productverkopen

IBt, de producent van implantaten ter behandeling van prostaatkanker, verhoogt zijn verwachtingen voor dit jaar lichtjes. De verkoop via het recent uitgebouwde eigen distributienetwerk loopt vlot en de kosten blijven onder controle. Het nettoverlies bedroeg in het derde kwartaal een kwart miljoen euro, wat beter is dan verwacht.

(tijd) Gedelegeerd bestuurder Francois Blondel is echter teleurgesteld over de verkoop van Optiseed, het allernieuwste product van het Waalse bedrijf. Optiseed is een implantaat waarbij het omhulsel uit biologisch afbreekbare kunststof is vervaardigd waardoor het een stuk goedkoper is dan concurrerende producten. IBt meldde in september reeds dat er leveranciersproblemen waren. Dat zadelde het bedrijf met extra kosten op en de verhoging van de productiecapaciteit liep vertraging op. Die problemen zouden naar verluidt tegen het jaareinde helemaal achter de rug moeten zijn.

Blondel hoopte dit jaar reeds al 'sterke volumes te halen. 'Dat zal niet het geval zijn. Er zijn wel meer en meer medische centra's die Optiseed gebruiken

maar voor mij gaat het nog te traag', aldus Blondel. Hij hoopt dit jaar nog ongeveer 1 miljoen euro omzet uit Optiseed te puren. Dat zou goed zijn voor circa tien procent van de groepsomzet.

De bedrijfskasstroom kwam in het derde kwartaal 0,14 miljoen euro boven nul uit. Opvallend is dat de omzet uit productverkopen met 26 procent steeg tot 2,3 miljoen euro, een duidelijke versnelling tegenover de 8 procent groei in het eerste halfjaar. IBt besliste vorig jaar om zijn producten minder via distributeurs aan de man te brengen en bouwde het voorbije jaar aldus een eigen verkoopteam uit. De gevreesde initiele gevolgen, hogere kosten en een dalende omzet, lieten niet lang op zich wachten maar in het voorbije kwartaal was dat niet meer merkbaar. De verkoop via het eigen netwerk vertegenwoordigt reeds twee derde van totale omzet.

Door dit alles verwacht IBt de eerdere richtlijnen van een breakeven op niveau van de bedrijfskasstroom lichtjes te overtreffen. Het nettoresultaat zal nog negatief zijn. 'Daar bestaat geen twijfel over', aldus Blondel.

IBt meldt voorts nog dat de Federal Drug Administration het bedrijf een waarschuwing gaf betreffende het kwaliteitssyteem van IBt maar volgens Blondel is het niets ernstig. 'We vonden het wel voldoende belangrijk om openbaar te maken', zegt hij. Het is gebruikelijk dat farmaceutische bedrijven de FDA over de vloer krijgen als zij een product op de Amerikaanse markt willen commercialiseren. In een rapport stelde de FDA dat IBt een aantal zaken op het hoofdkantoor in Seneffe moest bijstellen. 'Het ging over administratieve procedures. Er waren dus geen negatieve woorden over onze productie of producten. Er is geen kwaad geschied. We hebben ondertussen al de nodige maatregelen genomen en dat is gemeld bij de FDA. We verwachten dat binnen enkele weken alles weer in orde is'.

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud