Icos Vision klimt nog niet uit dal

De moeilijke periode voor ICOS Vision Systems, de producent van inspectiesystemen voor halfgeleiders, is nog niet voorbij. Het bedrijf verwacht nog steeds geen omzetgroei in het tweede kwartaal van 2007. Dat stelt beleggers teleur. Het aandeel zakt omstreeks 12.30 uur 6,5 procent tot 33,52 euro.

(tijd) De voorbije twaalf maanden waren enorm lastig voor Icos Vision. Beleggers hoopten dat het ergste achter de rug was en dat de omzet tijdens het tweede kwartaal voor het eerst in lange tijd weer zou stijgen. Daardoor steeg het aandeel in anderhalve maand tijd met ruim 30 procent. Icos haalde die hoop donderdagochtend onderuit. Het bedrijf verwacht een stabiele omzet of zelfs een lichte omzetdaling.

'We zien de eerste tekenen van een voorzichtig herstel. We krijgen meer projectaanvragen binnen. De pijplijn vult zich', aldus gedelegeerd bestuurder Anton De Proft. 'Maar de markt van de geheugenchips verzwakt. Die markt is zeer hot geweest in aanloop naar Vista maar het is klassiek in onze sector dat er na agressieve investeringen een terugval is', verklaart De Proft de wat sombere omzetprognose voor het tweede kwartaal.

Sinds april 2006 draaiden chipproducenten hun investeringsbudget terug. Icos Vision, dat met de productie van chipinspectiesystemen in het zogenaamde backendsegment van de halfgeleidermarkt zit, kreeg daardoor zware klappen. De omzet daalde kwartaal na kwartaal. In het derde kwartaal van 2006 daalde die zelfs met 30 procent. In het eerste kwartaal van 2007 daalde de omzet tegenover het vorige kwartaal met 11 procent tot 19,2 miljoen euro. Het bewijst dat Icos Vision een zeer cyclisch bedrijf. 'Het gaat met horten en stoten. Nu eens hebben we een paar goede kwartalen en dan een paar mindere, maar het kan vrij snel keren', zegt De Proft.

Experten zeggen eensgezind dat het tweede halfjaar voor Icos Vision sterk wordt. Het bedrijf zal dan kunnen rekenen op twee groeimotoren: de traditionele chipinspectiesystemen en de waferinspectiesystemen. 'Chips worden traditioneel geinspecteerd als ze afgewerkt zijn. Bij waferinspectie gaan we al in een vroegere stadium naar fouten op zoek. Waferinspectie is een nieuwe markt, waar we nog een relatief klein marktaandeel hebben. Maar het kan binnen enkele jaren even groot worden als de traditionele markt. Momenteel is onze totale markt 400 a 500 miljoen dollar, waarvan wij ongeveer 20 a 25 procent van in handen hebben'.

Hoe belangrijk waferinspectie momenteel is voor de groep, wou De Proft nog niet zeggen. 'We hebben op amper vier maanden tijd vijf nieuwe klanten binnengehaald', zegt hij al. 'En dat in terugvallende markt. Het toont dat we marktaandeel winnen'.

De nettowinst van Icos Vision bedroeg in het eerste kwartaal 1,6 miljoen euro. Dat is fors minder dan een jaar eerder (8,6 miljoen euro), maar hoger dan de 1 miljoen euro waar twee analisten gemiddeld op rekenden. De bedrijfswinst bedroeg 0,6 miljoen euro, tegen 0,1 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2006 en 10,8 miljoen euro een jaar eerder. ICOS besteedde in het eerste kwartaal 2,9 miljoen euro aan de inkoop van eigen aandelen. Het inkoopprogramma laat toe tot 1 miljoen eigen aandelen te verwerven.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud