Intel boekt winststijging van 19% in eerste kwartaal

Intel heeft over het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst gerealiseerd van 1,6 miljard dollar, een stijging van 19 procent ten opzichte van de 1,36 miljard dollar die in dezelfde periode vorig jaar werd behaald.

(betten) Dat heeft 's werelds grootste producent van halfgeleiders dinsdag nabeurs in New York bekendgemaakt.

Per verwaterd aandeel steeg de winst van USD 0,23 naar USD 0,27. Deze resultaten zijn inclusief het effect van een terugboeking van USD 300 miljoen vanwege aangegroeide belastingen. Exclusief deze post zou de winst per aandeel uitkomen op USD 0,22. Dit is exact gelijk aan de verwachtingen van analisten gepolst door Thomson.

De omzet daalde het afgelopen jaar met 1% tot USD 8,9 miljard. Dat is gelijk aan de verwachtingen van analisten. Intel had zelf bij de publicatie van de vierdekwartaalcijfers de verwachting uitgesproken een omzet tussen de USD 8,7 miljard en USD 9,3 miljard te realiseren.

Volgens bestuursvoorzitter Paul Otellini geven de resultaten weer dat Intel de gemiddelde verkoopprijs in het afgelopen kwartaal goed in stand heeft weten te houden. 'Dit onder zeer concurrerende omstandigheden.'

Vooruitkijkend stelt Intel in het tweede kwartaal van 2007 naar verwachting een omzet te halen van USD 8,2 miljard tot USD 8,8 miljard. Analisten gingen uit van USD 8,86 miljard.

De brutomarge van Intel kwam in het afgelopen kwartaal uit op 50,1%, dat is hoger dan de 49,6% in het afgelopen kwartaal.

Volgens de chipfabrikant zal de brutomarge in het komende kwartaal 48% bedragen, 'plus of min een paar punten'. Voor heel 2007 wordt een brutomarge van 51% voorzien, 'plus of min een paar punten'. Eerder gaf Intel nog een verwachting voor het jaar af van 50% 'plus of min een paar punten.'

Intel verwacht dat de kapitaalinvesteringen in het tweede kwartaal van 2007 tussen de USD 2,6 miljard en USD 2,7 miljard zullen liggen. Voor heel 2007 verwacht de chipproducent dat de kapitaalinvesteringen USD 5,6 miljard zullen bedragen, eerder werd nog een bedrag van USD 5,4 miljard gemeld.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud