Advertentie

Intel waarschuwt voor lagere omzet

Intel, 's werelds grootste chipproducent, bleef over het vierde kwartaal onder zijn omzetdoelstelling. De omzet daalde met 23 procent tegenover dezelfde periode van het vorig boekjaar. Dat blijkt uit de voorlopige vierdekwartaalcijfers die voorbeurs werden vrijgegeven. Het Intel-aandeel zakt ruim 5 procent.

(tijd) - De omzet klokte op het einde van het vierde kwartaal af op 8,2 miljard dollar, tegen 10,7 miljard een jaar geleden. Intel blijft daarmee onder de beloofde omzet van zowat 9 miljard dollar. Een omzetprognose die overigens midden november nog naar beneden werd herzien van 10,1-10,9 miljard dollar.

Daarnaast verwacht Intel een brutomarge die uitkomt aan de onderkant van eerdere verwachtingen van '55 procent plus of minus enkele procentpunten'.

Intel ziet zijn bestellingen teruglopen nu de computerfabrikanten hun productie terugschroeven. De pc-productie viel volgens specialisten 15 procent terug in het vierde kwartaal. Intel-topman Paul Otellini, 58 jaar oud, verklaarde eerder al dat hij nog geen ergere recessie dan de huidige heeft meegemaakt.

Wereldwijd draait 80 procent van de computers op chips van Intel. Die dominantie maakt van diens resultaten een barometer voor de hele technologiesector.

Intel maakt zijn volledige vierdekwartaalcijfers bekend op 15 januari. Intel neemt in dat kwartaal een afwaarderingslast van 950 miljoen dollar. Het verlies op beleggingen in effecten komt naar verwachting uit op 1,1 tot 1,2 miljard dollar tegen een eerdere prognose van 50 miljoen dollar.

Advanced Micro Devices (AMD), een concurrent van Intel, ging de marktleider begin december al voor met een omzetwaarschuwing. De vierdekwartaalomzet zou daar 25 procent lager uitkomen dan over het derde kwartaal.

SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud