IPTE sluit kleinere overname niet uit

'IPTE is altijd een acquisitiebedrijf geweest. Ik sluit een kleinere acquisitie niet uit', zei Huub Baren, de gedelegeerd bestuurder van de Genkse technologiegroep na de algemene aandeelhoudersvergadering. Daarop kreeg IPTE van zijn aandeelhouders de toestemming om de komende vijf jaar zijn kapitaal te verhogen en werd het aandeleninkoopprogramma hernieuwd.

(tijd) 'Om te groeien heb je marktpositie, ingenieurs en knowhow nodig. Onze divisie Contract Manufacturing (assemblagewerk en productie van complexe kabelsystemen en printplaten) draait in Duitsland 10 à 15 miljoen euro omzet. Als je dat wilt uitbouwen tot een bedrijf van 100 miljoen euro lukt dat autonoom niet. Op zo'n uitbreiding mikken we nu niet maar ik sluit een kleinere overname van 5 tot 10 miljoen euro niet uit. We zijn altijd een acquisitiebedrijf geweest. Een overname in Contract Manufacturing zou kunnen in Duitsland of Nederland', verklaarde de Nederlandse topman Baren na afloop van de algemene vergadering.

'Voor Factory Automation - de andere divisie die de groene printplaten in een lijnproductie stopt en test - zullen we niet nalaten een overname te doen, mochten er zich kleinere bedrijven aanbieden in Brazilië of India. Daar is de elektronica-industrie sterk aanwezig en willen wij onze positie versterken.' Maar het is volgens Baren wachten op opportuniteiten.

Voor de financiering van een overname zou IPTE beroep kunnen doen op een kapitaalverhoging. De aandeelhouders gaven de raad van bestuur op de vergadering de toestemming om het toegestaan kapitaal te hernieuwen.

De bestuurders kregen ook het fiat om 10 procent van het eigen kapitaal terug te kopen. De maximum 547.609 aandelen kunnen worden gekocht tegen maximaal 8 euro per stuk en vervolgens vervreemd tegen minimum 3 euro per aandeel. De aandeelhouders keurden verder enerzijds het ontslag van bestuurder Freddy Daniëls (Immocom NV) en anderzijds de benoeming tot bestuurder van Piet Serrure (BECAP BVBA) goed.

Baren gaf nog mee dat de vooruitzichten voor 2007 positief zijn. 'Het ziet er goed uit. Het eerste kwartaal en eerste halfjaar ontwikkelen zich positief in het kader van de omzetprognose van 200 miljoen euro voor heel het boekjaar.'

Op de algemene vergadering was 57 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen (5,4 miljoen) vertegenwoordigd. In oktober stijgt het aantal uitstaande aandelen tot 7,1 miljoen door omzetting van 1,6 miljoen warrants in aandelen. De warrants werden vier jaar geleden uitgegeven bij de uitgifte van een achtergestelde lening waarop de Limburgse Reconversie Maatschapij (LRM) voor 3 miljoen euro op intekende. Het management van IPTE nam de overige 0,5 miljoen euro voor zijn rekening. Door de omzetting in aandelen verwerft LRM in het najaar een belang van 17,6 procent in IPTE. Baren, de hoofdaandeelhouder van het bedrijf, ziet zijn belang verwateren 35,68 tot 28 procent.

Sebastien Rousseau sebastien.rousseau@tijd.be

foto pn

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud