IPTE-topman geeft winst- en omzetwaarschuwing voor 2006

De Genkse onderaannemings- en automatiseringsgroep IPTE gaat voor dit jaar uit van een stabilisering van de nettowinst rond 2,2 miljoen euro, tegenover een beloofde groei van 20 tot 30 procent. Dat zegt gedelegeerd bestuurder Huub Baren. De omzet haalt evenmin de beloofde groei van 10 a 15 procent. 'We dachten de overname van Electronic Manufacturing (Barco) sneller af te ronden en te profiteren van de consolidatie ervan', legt Baren uit.

(tijd) Over het voorbije derde kwartaal steeg de omzet van IPTE met 17,5 procent tot 35,8 miljoen euro. De nettowinst dikte 14 procent aan tot 347.000 euro.

Topman Baren ging na het tweede kwartaal uit van een groei van de nettowinst met 20 à 30 procent en van een omzetstijging van 10 tot 15 procent. De gedelegeerd bestuurder komt daar nu op terug omdat de overname van Electronic Manufacturing van Barco trager vordert dan verwacht. 'We plannen de deal binnen enkele weken af te ronden. Dat is later dan verwacht, waardoor we dit jaar niet meer profiteren van de acquisitie van 60 miljoen euro omzet. Het positief effect zal pas vanaf 1 januari voelbaar zijn', stelt Baren aan de telefoon. IPTE sloot midden augustus een voorakkoord met Barco voor de overname van Electronic Manufacturing.

Baren verwacht voor 2006 een stabiele nettowinst rond 2,2 miljoen euro en een omzet van 136 à 137 miljoen euro. Dat laatste stelt een groei voor van 6 tot 7 procent tegenover een omzet van 126,7 miljoen euro over 2005.

IPTE moest over het derde kwartaal een vordering op een klant in Azie afschrijven voor een bedrag van 215.000 euro. 'Het bedrijf is failliet. We hebben de rechtszaak gewonnen maar de kans dat we geld nog terug zien, is klein', zegt Baren. IPTE heeft over het algemeen last van latere betalingen van zijn klanten. Over de voorbije negen maanden dikte de post handelsvorderingen op de balans aan met 10,5 miljoen euro. 'Vooral de multinationals hebben de neiging om geen aanbetaling meer te doen. We geven dat deels door naar onze toeleveranciers, door hen op hun beurt later te betalen', zegt Baren. Dat valt af te leiden uit de stijging van de handelsschulden met 6,4 miljoen euro.

Sebastien Rousseau

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud