Advertentie
Advertentie

IRIS blijft ook in 2009 groeien

gedelegeerd bestuurder Etienne Van de Kerckhove

IRIS Group, de beursgenoteerde specialist in oplossingen voor het beheer van documenten en gegevens, kijkt 2009 positief tegemoet op basis van een groeiend orderboek. De focus ligt dit jaar op kostencontrole en het aanboren van nieuwe sectoren. Afgelopen boekjaar realiseerde de groep andermaal flinke groeicijfers. Het dividend blijft stabiel.

(tijd) - Over heel 2008 tilde IRIS zijn omzet voor het eerst in zijn geschiedenis boven 100 miljoen euro. De verkopen stegen met 15 procent tot 109,3 miljoen euro. De brutomarge, die IRIS beschouwt als de belangrijkste graadmeter van zijn performantie, dikte meer dan een vijfde aan tot 58,4 miljoen euro.

Op de winstniveau’s valt de groei wat lager uit, ten gevolge van de zwaardere kostenstructuur. ‘We hebben dit jaar 150 mensen aangeworven en verder geïnvesteerd in R&D en marketing’, verklaart Etienne Van de Kerckhove, een van de twee CEO's van het bedrijf. De bedrijfskosten stegen het afgelopen jaar met 15,4 miljoen tot 103,1 miljoen euro.

De bedrijfskasstroom steeg met 8,7 procent tot 9,8 miljoen euro en de nettowinst trok bijna 8 procent aan tot 6,2 miljoen euro.

2009

Voor het huidig boekjaar rekent IRIS andermaal op groei en een goede rendabiliteit. Van de Kerckhove wil niet dieper ingaan op de prognose. De focus ligt dit jaar op het aanboren van nieuwe sectoren en kostencontrole. De topman wil de kosten op twee jaar tijd met 10 tot 20 procent terugdringen. Aan het personeel wordt niet geraakt. Wel zal IRIS lagere prijzen onderhandelen met zijn leveranciers en zal het, waar mogelijk, besparen op reizen, auto's, restaurantkosten, enzovoort.

IRIS keert over 2008 een brutodividend van 0,80 euro uit. Dat is even veel als na het boekjaar 2007.

Het bedrijf benadrukt zijn stevige financiële basis. IRIS beschikt over 53,6 miljoen euro aan cash, goed voor bijna 30 euro per aandeel. Na aftrek van de kortetermijnschulden bedragen de eigen middelen 14,1 miljoen euro. Daarnaast beschikt IRIS nog over niet-gebruikte kredietlijnen voor 13,5 miljoen euro. 

SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud