Kwart kapitaal Agfa verandert van eigenaar

Sinds het dieptepunt op 22 november veranderde een kwart van het kapitaal van Agfa-Gevaert van eigenaar. Beleggers speculeren op de overname van de hele groep of onderdelen ervan. De grootste aandeelhouders hebben hun positie versterkt en bevestigen het vertrouwen in het bedrijf. Enkele tientallen partijen gaven al blijk van interesse voor het dossier. Maar van een formeel verkoopproces is op dit ogenblik volgens meerdere bronnen geen sprake.

(tijd) - Het aandeel Agfa-Gevaert bereikte op 22 november een bodemkoers van 6,63 euro. Gisteren klokte het af op 10,13 euro. Dat is een stijging met meer dan de helft (53%). Sinds dat dieptepunt veranderden al 32,6 miljoen Agfa-aandelen van eigenaar, iets meer dan een kwart van het totaal aantal aandelen van de Mortselse beeldvormingsgroep (128,9 miljoen). Deze week werden al bijna 10 miljoen aandelen verhandeld.

Aan de basis van het koersherstel van Agfa liggen de interesse van koopjesjagers, de speculatie over potentiƫle overnemers voor (delen van) het bedrijf en de beslissingen die de groep de afgelopen dagen trof: de benoemingen van topmanagers (waaronder Jo Cornu als nieuwe topman), de gefaseerde opsplitsing van het bedrijf, de focus op het operationele en de bestudering van de 'blijken van belangstelling' voor het bedrijf.

Bestaande aandeelhouders

Bestaande aandeelhouders als Franklin Templeton en Nordea hebben bovendien hun posities versterkt en bevestigen hun vertrouwen in Agfa-Gevaert. Zij bezitten voortaan samen 17,44 procent van Agfa-Gevaert. Nordea, de op een na grootste aandeelhouder van de Antwerpse groep (5,94%), juicht de maatregelen die de Agfa-top neemt, toe. 'We kochten aandelen bij wegens de onderliggende 'business case' van het bedrijf, niet omdat we speculeren op de korte termijn. Als fondsbeheerder kijken we naar investeringen op lange termijn', klinkt het bij de Scandinavische bankgroep.

Dezelfde boodschap weerklinkt bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Franklin Templeton. 'Wij speculeren niet, maar investeren in aandelen die volgens ons ondergewaardeerd zijn, voor een periode van drie tot vijf jaar', luidt het. Franklin werd in maart de grootste aandeelhouder van Agfa met een belang van 8,01 procent. Gisteren bleek dat de vermogensbeheerder voortaan 11,5 procent van de aandelen bezit.

Nordea noch Franklin Templeton willen aangeven of ze hun belang in Agfa-Gevaert nog willen uitbreiden.

Tientallen PARTIJEN

Ondertussen lopen de 'blijken van belangstelling' bij Agfa binnen. Volgens onze informatie zouden al enkele tientallen partijen rechtstreeks of onrechtstreeks hun interesse bekend hebben gemaakt bij Agfa en hebben verschillende advocatenkantoren en zakenbanken al adviesmandaten op zak.

'Elk buy-outfonds van enige omvang in Europa stelt zich vragen over Agfa-Gevaert. Zeer veel partijen manifesteren zich op de ene of andere manier in de hoop in het dossier betrokken te geraken', zegt een waarnemer. De namen van meerdere partijen worden daarbij geciteerd. Maar van een formeel verkoopproces voor Agfa-Gevaert als geheel of voor een van zijn onderdelen is op dit ogenblik, volgens verschillende bronnen, (nog) geen sprake.MS/BB

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud