Leuven krijgt nieuw Intel-lab

Op de site van IMEC in Leuven komt een nieuw onderzoekscentrum in opdracht van Intel, ’s werelds grootste chipfabrikant. Bedoeling is uit te zoeken hoe de computer van de toekomst er moet uitzien.

Het nieuws werd bekendgemaakt op het hoofdkwartier van Intel in Californië tijdens de economische missie onder leiding van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister van Innovatie  Ingrid Lieten (sp.a).
Tweede in Europa

Intel wil op vijf plaatsen in Europa een ‘High Performance Computing’-lab (HPC-lab) bouwen. In Frankrijk bestaat er al één. In Vlaanderen komt het tweede lab. Maar die keuze van Intel was niet vanzelfsprekend. De lange en intense samenwerking tussen het Leuvense onderzoekscentrum Imec en Intel die tot 1993 teruggaat, heeft de doorslag gegeven.

In het nieuwe onderzoekscentrum zullen Intel-onderzoekers samenwerken met experts van Imec en van de vijf Vlaamse universiteiten (KUL, UGent, UA, VUB en de universiteit van Hasselt).

Opgetogen

IMEC-topman Luc Van den Hove is bijzonder opgetogen, niet alleen voor IMEC, maar ook voor Vlaanderen. ‘Als Vlaanderen zich nog meer als kennisregio wil profileren, is het aantrekken van extra onderzoek & ontwikkeling (o&o) cruciaal.'

Over het investeringsbedrag en het aantal medewerkers, bleef Van den Hove op de vlakte. De samenwerking met Intel moet immers nog geformaliseerd worden.  Wel is duidelijk dat Intel de grootste inbreng voor zijn rekening zal nemen.
Overheid

Ook de ministers Lieten en Peeters reageerden fier. Met het bezoek wilden ze Intel ook duidelijk maken dat de Vlaamse overheid blijft investeren in IMEC, wat een belangrijk signaal is voor de Amerikanen.

Bekijk een kort interview met Imec-topman Van den Hove op onze blog 'De Tijd in Silicon Valley'

Katrien VERSTRAETE

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud