Melexis kent ontgoochelend eerste kwartaal

Melexis, de producent van halfgeleiders voor de automobielsector, heeft in het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 8,4 miljoen euro, tegen 8,7 miljoen euro in de overeenstemmende periode van 2006. De groep kende in het eerste kwartaal zwakke verkopen voor niet-automobieltoepassingen en had ook te lijden onder de verzwakking van de dollar tegenover de euro. Melexis herhaalt de jaarprognose die begin februari werd gegeven, maar voegt eraan toe dat ze zonder valuta-effecten geldt.

(tijd) De omzet kwam in het eerste kwartaal uit op 50,5 miljoen euro. Dat is 1 procent minder dan een jaar eerder, toen Melexis 51,2 miljoen euro omzette. Onder de productiesegmenten boekte alleen Actuators een hogere omzet (+7%), de overige zagen de omzet dalen: Sensors met 7 procent, Wireless met 2 procent en Opto met 3 procent. Het segment Andere boekte zelfs 22 procent minder omzet.

De brutomarge daalde met 3 procent, van 21,5 tot 20,8 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat viel terug van 11,3 tot 9,9 miljoen euro, een daling van 12 procent. De nettowinst per aandeel blijft stabiel op 0,20 euro.

Omzet en nettowinst per aandeel zijn lager dan verwacht. Vier door Bloomberg gepolste analisten rekenden gemiddeld op een omzet van 53,8 miljoen en een winst per aandeel van 0,20 euro.

Volgens CEO Rudi De Winter waren de niet-automobiel verkopen zwak in het eerste kwartaal, maar presteerde de kernactiviteit, dit zijn halfgeleiders voor automobieltoepassingen, sterk. In euro uitgedrukt bedroeg de groei van de automobielapplicaties 8 procent. In Amerikaanse dollar zou de groei 17 procent hebben bedragen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2006.

Melexis herhaalt voor 2007 een omzetgroei van 10-15 procent te verwachten en een nettowinstmarge van 16-18 procent. De groep stipt nu echter aan dat dit zonder valuta-effecten zal zijn. 'De evolutie van de USD ten opzichte van de euro zal een invloed hebben op de verkoopcijfers uitgedrukt in elk van deze valuta's', aldus het persbericht. De winst zal volgens Melexis enigszins beinvloed worden door de zwakte van de Amerikaanse dollar. Het bedrijf genereert bijna de helft van zijn omzet in dollar.

Koen Lambrecht

foto melexis

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud