Melexis plant dit jaar opnieuw interimdividend

Melexis, de producent van halfgeleiders voor de automobielsector, plant dit jaar opnieuw een interimdividend uit te keren. 'De kans is groot dat er een interimuitkering komt', zei Roland Duchatelet, voorzitter van de raad van bestuur van Melexis, op de algemene aandeelhoudersvergadering.

(tijd) De definitieve beslissing wordt pas halverwege het jaar genomen.

Melexis maakt woensdag voorbeurs zijn eerstekwartaalcijfers bekend. Op de aandeelhoudersvergadering wou het management nog niet in zijn kaarten laten kijken. Ook wat betreft de jaarprognoses voor omzet en winstmarge werd naar woensdag verwezen. Melexis voorziet dit jaar een omzetgroei van10 tot 15 procent en een stijging van de nettowinstmarge met 16 à 18 procent.

Duchatelet (foto) wou wel kwijt dat er in 2007 waarschijnlijk opnieuw een interimdividend komt. Het bedrag wordt in de zomer bepaald. Traditioneel keert het bedrijf een interimdividend (bruto) van 50 eurocent per aandeel uit. Dat was het geval in 2006, 2005, 2003 en 2002. In 2004 werd 28 eurocent per aandeel interimdividend uitgekeerd, maar daar bovenop kwam er 72 eurocent per aandeel ten gevolge van een kapitaalvermindering.

Enkele aandeelhouders hadden vragen bij de forse stijging van de schulden op meer dan een jaar van 20,3 miljoen euro in 2005 tot 63 miljoen euro in 2006. 'De lening versterkt onze cashpositie die toelaat snel te handelen als we een overname willen doen. Het gaat om een strategische positie die weinig kost. Onze nettoschuld blijft zeer laag', antwoordde Duchatelet. Volgens de voorzitter liggen er vandaag echter geen concrete overnamedossiers op tafel.

Voorts keurde een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering de hernieuwing van het aandeleninkoopprogramma goed. Dat geeft het bedrijf de mogelijkheid de komende 18 maanden tot 4,3 miljoen eigen aandelen of 10 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen in te kopen, tegen een maximumprijs van 17 euro per aandeel. Melexis heeft vandaag 458.378 eigen aandelen - 1 procent van het totaal - in portefeuille. Het grootste deel werd in 2006 ingekocht. Volgens financieel directeur Karen van Griensven is dat aantal nog te klein om de aandelen te vernietigen.

Zowel op de algemene als op de buitengewone algemene vergadering was meer dan de helft van de uitstaande aandelen vertegenwoordigd en werd het wettelijke quorum bereikt.

Gedelegeerd bestuurder Rudi De Winter vertelde na de vergaderingen nog dat Melexis dit jaar zijn aanwezigheid in India plant te versterken. 'We ondersteunen er vandaag al onze klanten via een externe die we op commissie betalen. Maar dit jaar plannen we er een of twee application-managers te vestigen die de klanten moeten helpen onze chips te gebruiken.' Melexis realiseert vandaag 38 procent van zijn omzet in Azië. Japan en Zuid-Korea zijn de grootste markten.

Sebastien Rousseau

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud