Melexis zet productie twee weken stil

Gedelegeerd bestuurder Rudi De Winter (foto photonews)

De producent van chips voor de autosector Melexis legt zijn productie in december twee weken stil. Die beslissing volgt op een winstwaarschuwing voor het laatste kwartaal van dit jaar.

(tijd) - De werkonderbreking zal rond de kerstdagen plaatsvinden. In de voorgaande jaren werd er op de productievestigingen van Melexis tussen de decemberfeestdagen gewoon doorgewerkt. 

Gedelegeerd bestuurder Rudi De Winter verwacht dat de resultaten in het vierde kwartaal 25 tot 30 procent lager zullen uitvallen dan in het derde kwartaal. Dat is een gevolg van de productievermindering die diverse autoproducenten hebben doorgevoerd en van de daarmee gepaard gaande afbouw van de voorraden.

In het derde kwartaal boekte Melexis een omzet van 48,8 miljoen euro, een bedrijfswinst van 10 miljoen euro en een nettowinst van 8,5 miljoen euro. Het bedrijf gaf toen geen vooruitzichten voor het vierde kwartaal wegens de hoge marktvolatiliteit.

Voor 2009 verwacht Melexis een productiedaling met 5 tot 10 procent in vergelijking met 2008. Het bedrijf baseert zich hiervoor op de input van klanten, historische data en marktanalyses. Een daling met 5-10 procent is echter het slechtste scenario, zegt Melexis. Uit gegevens die teruggaan tot 1982 blijkt immers dat de sterkste daling in de autoverkoop plaatsvond in 1991. Toen viel de verkoop met 3,3 procent terug tegenover het voorgaande jaar. 'Tijdens de volgende grote beurscrisis van 1987 zakte de verkoop met 1 procent in vergelijking met 1986 en de totale verkoop in 1988 was hoger dan in 1987', merkt het bedrijf op.

Op basis hiervan en op basis van een wisselkoers van 1,3 dollar voor een euro verwacht Melexis dat de omzet in 2009 stabiel zal zijn in vergelijking met 2008, met herstel tijdens de tweede jaarhelft.

Een bijkomende reden waarom Melexis niet zo pessimistisch is, is de ontwikkeling en productie van groenere wagens 'met mogelijke ondersteuning van de overheid voor de automobielindustrie', zegt ceo Rudi De Winter nog in het persbericht.

Bas Kurstjens

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud