Advertentie

Metris gedegradeerd tot pennystock

©Saskia Vanderstichele

Het aandeel Metris krijgt al de derde opeenvolgende dag een pandoering van zo’n 20 procent als gevolg van zwakke resultaten, onzekere vooruitzichten en zorgen over de financiële toestand van het bedrijf. Het aandeel noteert op minder dan 1 euro, waardoor het de weinig benijdenswaardige status van pennystock krijgt.

(tijd) - De beursellende begon vorige vrijdag toen het bedrijf een grote omzetdaling (-30% in 2008 en -50% in het vierde kwartaal) en nieuwe saneringsplannen bekendmaakte.

Daar bovenop kwamen geruchten dat Metris, dat door een agressieve overnamepolitiek een hoge schuldenlast meesleept, zijn afspraken met haar kredietverschaffers niet zou kunnen nakomen. 'Als we zo weinig bedrijfswinst maken is dat waarschijnlijk', zei de topman Bart Van Coppenolle.

Maar dat het bedrijf in financiële problemen zou zitten, werd door het bedrijf weerlegd. 'Ondanks de crisis boekten we in het vierde kwartaal een positieve cash flow.'

Vandaag maakt een analist van ING zich zorgen over de toestand van het bedrijf. 'Als het bedrijf wil overleven, is een grondige herstructurering nodig', klinkt het. Daar is het bedrijf ook mee bezig. Het wil 20 procent van zijn vaste kosten wegknippen.
De analist verlaagde zijn advies tot Sell en verlaagde het koersdoel tot 70 eurocent.

Eind 2006 trok Metris, als spin-off van de Leuvense universiteit en als grote belofte in de meettechnologie, naar de beurs tegen 12 euro per aandeel. Metris behoort nu nog tot de allerkleinsten op de beurs van Brussel met een beurswaarde van zo’n 12 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud