Metris op 12 december naar de beurs

De beursgang van het technologiebedrijf Metris start maandag 27 november. Zoals eerder reeds uitlekte in de pers wil de Onderneming van het Jaar 2006 65 miljoen euro vers kapitaal ophalen. Daarnaast worden voor 20 miljoen euro bestaande aandelen aangeboden, exclusief een overtoewijzingsoptie van 15 procent. Dat maakt dat de totale operatie goed is voor 85 miljoen euro. De GIMV, grootste aandeelhouder van Metris, vermindert haar belang tot 6 à 10 procent.

(tijd) De aanbodperiode zal minstens 6 werkdagen bedragen en waarschijnlijk eindigen op 8 december. Naar verwachting doet Metris op 12 december zijn intrede op Euronext Brussel.

De prijs voor een aandeel Metris bedraagt minstens 10,5 euro en maximaal 13,5 euro. De finale prijs wordt gepubliceerd op de dag dat de handel start.

Minstens 25 procent van de aandelen zijn voorbehouden voor particuliere beleggers in België. Naast het openbaar aanbod in België gebeurt een private plaatsing bij institutionele beleggers in België en elders in Europa. KBC Securities treedt op als lead manager en bookrunner.

De bestaande aandeelhouders die mogen verkopen, zijn onder meer de GIMV, de grootste aandeelhouder van Metris, KBC Private Equity, Dexia Bank België, Fagus en Quest for Growth.

Metris levert totaaloplossingen voor 3D-kwaliteitscontrole aan de ontwikkelings- en productieafdelingen in de automobiel- en vliegtuigindustrie. Klanten van Metris zijn onder meer Airbus, Audi, BMW en Volvo. De hoofdzetel van het bedrijf is gevestigd in Leuven. In de VS en het VK zijn nog zetels waar telkens ruim 100 mensen werken. Er zijn ook verkoopskantoren en onderzoekssites in de rest van Europa en Azië. In totaal telt de spin-off van de KULeuven zo'n 370 werknemers.

De omzet over 2005 bedroeg 18,5 miljoen euro, over het eerste halfjaar van 2006 boekte Metris al een omzet van 25,8 miljoen euro. Over de eerste zes maanden van 2006 leed Metris een nettoverlies van 93.000 euro, in dezelfde periode van 2005 was dat nog 607.000 euro. De bedrijfswinst (ebit) in de eerste helft van 2006 bedroeg 680.000 euro, tegenover een verlies van 486.000 euro een jaar eerder.

Het technologiebedrijf zal het opgehaalde kapitaal in eerste instantie gebruiken om 44,1 miljoen euro aan uitstaande schulden terug te betalen. Daarnaast kan het geld ook dienen voor overnames van bedrijven en technologieën om de marktpositie te verruimen, aldus het persbericht. Ook kunnen de opbrengsten aangewend worden voor onderzoek en ontwikkeling.

Metris start volgende week met een roadshowprogramma in België, het VK, Frankrijk en andere Europese landen om de interesse van beleggers op te wekken.

Bart Van Coppenolle, de CEO van Metris, ziet de beursintroductie als 'het begin van een nieuwe etappe', nadat het bedrijf in zijn jonge bestaan al 9 overnames deed. Van Coppenolle had het op de persvoorstelling ook over nieuwe overnames: 'Er zijn geen concrete projecten op korte termijn, maar er lopen altijd gesprekken. Er is steeds een pijplijn. Voor de komende twee maanden zijn er geen overnames gepland, maar nadat de beursintroductie verwerkt is, beginnen we er weer aan.' Langer dan een jaar zal een nieuwe overname niet op zich laten wachten, voegde Van Coppenolle nog toe.

Van de 44,1 miljoen schulden die Metris met het opgehaalde kapitaal wil terugbetalen, vloeit zo'n 14 miljoen euro terug naar de GIMV, de hoofdaandeelhouder van Metris. De investeringsmaatschappij bouwt haar belang in Metris gevoelig af. Tot voor de beursgang bedraagt dat 30 procent, nadien zal het ergens uitkomen tussen 6 en 10 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud