Advertentie

Microsoft beschuldigt Google van schending auteursrechten

De Amerikaanse informaticagigant Microsoft heeft de internet-zoekrobot Google dinsdag opnieuw aangevallen. Deze keer luidt de beschuldiging dat Google 'systematisch auteursrechten schendt'. Dat schrijft Microsoft in een open brief in de zakenkrant Financial Times.

(belga) De inbreuken worden niet alleen gepleegd voor geschreven werken, maar ook voor video- of muziekfragmenten via Googledochter YouTube.

'Google probeert overal waar het kan de grenzen van de auteursrechten af te tasten', staat in de open brief van de juridisch adviseur van Microsoft, Thomas Rubin. Later dinsdag zal hij een gelijkaardige toespraak houden voor de Association of American Publishers. Die heeft al een rechtszaak aangespannen tegen Google.

Google is in 2005 gestart met het digitaliseren van miljoenen boeken uit bibliotheken wereldwijd. De bedoeling is om een virtuele bibliotheek aan zijn gebruikers aan te bieden. Het project kon toen al op kritiek rekenen van uitgevers, die zich bedreigd voelden.

De laatste maanden kwam daar de kritiek op YouTube bovenop. Die site biedt videofilmpjes aan, vaak van muziekclips, bioscoopfilms of televisiereeksen.

Google heeft tot nu toe steeds geantwoord op de kritiek dat zij die niet willen dat hun boek of video via het internet wordt verspreid, dat maar moeten laten weten, zodat Google het werk kan verwijderen.

Maar die strategie volstaat volgens Microsoft niet langer. 'Google heeft een unilaterale strategie ontwikkeld, ervan uitgaand dat hij het recht bezit om boeken zonder toestemming van de auteur op grote schaal te kopiëren', aldus Rubin. 'Dit project is vooral zeer voordelig op commercieel vlak voor Google. Maar daartegenover staat dat zij die de rechten op die werken bezitten, weinig tot niets erbij winnen.'

Ook Microsoft biedt een boekdienst aan, 'Live Search Books', maar die geldt enkel voor publicaties waarvan de auteursrechten zijn vervallen. De twee bedrijven lagen eerder al overhoop met elkaar, want ze komen steeds meer op elkaars werkterrein. Zo biedt Google een reeks kantoortoepassingen en e-mail aan. Microsoft van zijn kant introduceerde zich in de internetzoekfuncties.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud