Advertentie

Milieugroep Exequtes splitst meetdienst af

De milieu-engineeringgroep Exequtes uit Gent splitst zijn afdeling meetdienst af. Die nieuwe divisie bevat 45 mensen, die opdrachten uitvoeren voor Exequtes, maar ook zelfstandig kan optreden op de markt.

‘Die milieu-meetdienst wordt meteen één van de grootste operatoren in Vlaanderen met de meest gesofisticeerde meetapparatuur’, zegt Walter Mondt, directielid bij Exequtes.

Bijna elk bedrijf binnen de groep Exequtes had een eigen divisie om stalen te nemen en metingen op het veld te verrichten. Al die afdelingen worden voortaan centraal aangestuurd vanuit Gent. ‘Zo wordt de peperdure meetapparatuur beter benut en kan ervaring uitgewisseld worden’, zegt Mondt. Bovendien is het aangewezen dat milieumetingen door een onafhankelijk bedrijf worden verricht. Exequtes Milieu-meetdienst profileert zich nu als een zelfstandig Vlaams bedrijf.

Engineering

‘Die afsplitsing creêert bij alle bedrijven binnen Exequtes meer ruimte voor engineering, wat is uitgegroeid tot de kernactiviteit van de groep’, zegt Frank De Palmenaere, gedelegeerd bestuurder en tevens eigenaar voor 95 procent van Exequtes.

In april 2007 bracht De Palmenaere al zijn milieubedrijven onder één holding, Exequtes Holding. Het ging om de bedrijven ABO uit Gent, de Franse groep ERG, ABO Beheer BV uit Nederland, het consultingbedrijf Ecorem uit Aartselaar en de veiligheidsgroep BTI. Exequtes bezit nog 50 procent in E20 Energie. De rest is in handen van het energiebedrijf KWA uit Nederland. Door die samenvoeging is het grootste Vlaams milieu-engineeringbedrijf ontstaan dat wil opboksen tegen de Nederlandse concurrentie.

De hele groep met zetel in Gent telt bijna 400 werknemers en haalde vorig jaar een omzet van 28,9 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 1,4 miljoen euro. Het milieubedrijf kreeg bij de oprichting een kapitaal mee van 5,5 miljoen euro, die voor 95 procent door Frank De Palmenaere werd onderschreven. Het bedrijf groeit ondanks de crisis, nog altijd tegen een ritme van 18 tot 20 procent per jaar, zegt de Palmenaere.

Voor 2009 mikt de groep op 40 miljoen euro omzet. Exequtes groeit deels organisch en deels dankzij overnames. De groep telt intussen al een 17 locaties, verspreid over België, Nederland en Frankrijk en in de Litouwse hoofdstad, Vilnius. ‘We zijn de enige milieugroep in Vlaanderen die nog sterk uitbreidt en overnames durft te verrichten’, zegt de Palmenaere. Terwijl de Nederlandse milieubreau’s België overspoelen, is Exequtes ook in Nederland actief geworden met filialen in Goes, Breda en Oirschot.

Vlaamse experten

Exequtes als groep heeft voldoende expertise in huis om mee te dingen op alle milieudomeinen in Noord-West-Europa. Vlaanderen is dit opzicht bevoorrecht, omdat de regio over één van de oudste en meest complexe milieuwetgevingen in de wereld beschikt. ‘Wie in Vlaanderen vier jaar als milieu-expert meedraait, kan alle opdrachten aan’, zegt Walter Mondt, tevens voorzitter van de Vlaamse vereniging van Milieucoördinatoren (VMC).

Zijn bedrijf Ecorem, dat nu ook onder de paraplu van Exequtes zit, krijgt de laatste jaren complexe opdrachten uit Oost-Europa, zoals de reconversie van de Roemeense mijngebieden naar analogie van wat in de Limburgse Kempen is gebeurd. In Oekraïne kreeg Ecorem bij voorbeeld de opdracht om de sanering van het Donetz-steenkoolbekken voor te bereiden. ‘Wij beheersen de technologieen de meettechniek om intelligenter met milieuvervuiling om te gaan, zodat efficiënter en goedkoper kan gesaneerd worden, waar ook ter wereld’, zegt Mondt.

Guy Van den Broek

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud