Advertentie

Mp3-geschil kost Microsoft 1,52 miljard dollar

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft moet Alcatel-Lucent een schadevergoeding van 1,52 miljard dollar betalen. Dat besliste een federale jury in het Amerikaanse San Diego in het grootste patentgeschil ooit. Het geschil draait rond het onrechtmatig gebruik door Microsoft van de digitalemuziektechnologie mp3.

(tijd) Volgens de jury schond Microsoft twee patenten van Alcatel-Lucent in verband met het afspelen van muziekbestanden op een computer. De mp3-technologie die Microsoft gebruikt, werd destijds ontwikkeld door de ingenieurs van Bell Laboratories en het Duitse Fraunhofer Institute. De originele patenten voor het comprimeren van data stonden op naam van Bell, Alcatel dus. Microsoft voert aan dat het aan Fraunhofer al en bedrag van 16 miljoen dollar betaalde om de technologie te mogen gebruiken. Alcatel-Lucent neemt daar geen genoegen mee.

De voor Alcatel-Lucent positieve uitspraak zet de deur open voor de technologiegroep om ook van andere partijen een schadevergoeding te vorderen. Want bijvoorbeeld ook de iPod van Apple, 's werelds best verkocht digitale muziekspeler, is gebaseerd op de compressietechnologie. Om nog te zwijgen van de pc-fabrikanten die hun computers uitrustten met mp3-functionaliteiten.

Microsoft gaat hoogstwaarschijnlijk in beroep tegen de uitspraak. LVA

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud