Nieuwe Xbox kan einde van HD-DVD betekenen

De beslissing van Microsoft om de nieuwe geavanceerde Xbox 360 niet standaard uit te rusten met een HD-DVD-lezer, zou wel eens het einde kunnen inluiden van de formatenoorlog tussen de nieuwe dvd-formaten HD-DVD en Blu-Ray.

De sterke verkoop van de Blu-Ray-editie van de nieuwe Bondfilm Casino Royale illustreert het succes van dat dvd-formaat - foto epa

(tijd) - Microsoft verdedigt zijn beslissing om geen HD-DVD-lezer in te bouwen in de nieuwe high-end Xbox door te zeggen dat de consumenten zelf de keuze moeten hebben of ze zo'n dvd-speler willen hebben. Microsoft bevindt zich in de strijd tussen de nieuwe dvd-formaten in het kamp van het HD-DVD-formaat dat vooral door Toshiba gepromoot wordt. Eigenaars van een Xbox 360 konden met een externe dvd-speler het nieuwe formaat afspelen via hun spelconsole, en dat zal zo blijven voor de nieuwe Elite-console die in de VS en Canada op 29 april op de markt komt.

Kenners zien in die beslissing de aankondiging van een overwinning voor de Blu-Ray van Sony. De nieuwe PS3-console van Sony heeft wel een ingebouwde Blu-Ray-lezer, waardoor consumenten voor 599 euro de goedkoopste Blu-Ray-speler in huis kunnen halen.

Microsoft had volgens diezelfde kenners weinig zin om zwaar te investeren in een dvd-formaat dat de formatenoorlog kan verliezen, en met die beslissing is het zeer waarschijnlijk dat die oorlog nu in een definitieve plooi is gevallen.

Sony zit intussen niet stil in zijn pogingen om Blu-Ray te promoten als het dvd-formaat van de toekomst bij uitstek. De Blu-Ray-editie van de recentste Bondfilm Casion Royale boekt het ene record na het andere. Analisten schatten dat de verkoop van Blu-Ray-titels het aanzienlijk beter doet dan die van HD-DVD-films. Die kloof zal waarschijnlijk nog verder worden uitgediept als later op het jaar Spiderman 3 op Blu-Ray-dvd verschijnt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud