Advertentie

Ogone overweegt beursgang

Het Brusselse bedrijf Ogone, gespecialiseerd in oplossingen voor elektronisch betalingsverkeer, overweegt ernstig om naar de beurs van Brussel te trekken. Dat vernam de redactie en de informatie wordt bevestigd door de onderneming.

(tijd) Ogone, dat eind 1996 werd opgericht, is een van de belangrijkste Europese leveranciers van diensten voor elektronisch betaalverkeer. Het bedrijf biedt een heel gamma oplossingen maar is vooral bekend als 'de Bancontact/Mister Cash van het internet'. Tal van internetwinkels werken al lang met 'betaalbuttons' van Ogone en sinds vorig jaar kan via Ogone ook in honderden Belgische webwinkels worden betaald met de debetkaarten van Bancontact/Mister Cash.

De Brusselse onderneming telt inmiddels meer dan 7.000 klanten in ruim 20 landen. Ogone heeft eigen vestigingen in ons land, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Filialen in Oostenrijk en Zwitserland staan in de steigers. Elders werkt Ogone met vertegenwoordigers. Het bedrijf kent een sterke groei. In 2005 was er een omzet van 5,4 miljoen euro, ruim de helft meer dan een jaar eerder. Voor 2006 is nog geen cijfer bekend.

Om sneller te kunnen groeien, denkt Ogone na over een beursgang. 'Een introductie maakt deel uit van de scenario's voor het bedrijf. Het is wel een optie die we zeer ernstig overwegen', zegt Laurent Drion van E-merge, de Brusselse investeringsmaatschappij die ongeveer 30 procent van Ogone bezit.

Volgens Thierry Pierson, medeoprichter van Ogone en een van de twee gedelegeerd bestuurders, is er geen beslissing genomen over een beursgang. Maar hij bevestigt wel dat Petercam de mogelijkheden terzake onderzoekt. 'Er is echter geen formeel mandaat gegeven aan Petercam om een beursgang te organiseren. Petercam is al langer onze vaste zakenbank.'

Een van de adviezen van de bank is alvast dat als Ogone naar de beurs gaat, het beter omwille van zijn geloofwaardigheid kiest voor de eerste markt van Euronext Brussel en niet voor de Vrije Markt of Alternext. Over de timing of de omvang van een eventueel beursproject is nog geen duidelijkheid. Maar het staat vast dat de firma bij een positieve beslissing ten vroegste in het najaar naar de beurs kan.

Pierson heeft samen met Harold Mechelynck, de andere oprichter en gedelegeerd bestuurder, nog zo'n 40 procent van Ogone in handen. Ook het personeel participeert in beperkte mate. Voorts zit 30 procent bij drie partijen: La Compagnie Centrale (14%), Jean-Guillaume Zürstrassen (8%) en Grégoire de Streel (8%). La Compagnie Centrale is een vehikel van de familiale investeringsmaatschappij Groep Josi rond Jean-Marie Laurent Josi. Dat is de gedelegeerd bestuurder van durfkapitalist Cobepa. Zürstrassen en de Streel zijn bekend als stichters van Skynet en Keytrade Bank. De resterende 30 procent is dus eigendom van E-merge.

MS/BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud