Onderzoeksrechter houdt topman Bureau van Dijk aan

(tijd-nieuwslijn) - De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise heeft Jean-Paul de Nys, de gedelegeerd bestuurder van Bureau van Dijk Computer Services (BvDCS), dinsdag aangehouden en op secreet geplaatst. De Nys mag enkel met zijn advocaat contact hebben. Het gerecht verdenkt hem van schriftvervalsing, oplichting, misbruik van vertrouwen, misbruik van vennootschapsgoederen, bendevorming en witwassing. Dat bevestigt het Brusselse parket tegenoevr de Financieel-Economische Tijd.

Het gerecht verdenkt De Nys ervan zichzelf en zijn familie verrijkt te hebben via een systeem van overfacturatie, het boeken van valse onkosten en het uitbetalen van fictieve diensten. Het zou onder meer gaan om het boeken van privé-reizen als studiereizen, het uitvoeren van werken in privé-woningen die als werken in het bedrijf gefactureerd werden en het te zwaar aanrekenen als verplaatsingskosten van verplaatsingen die met bedrijfswagens zijn gedaan.

Het onderzoek naar mogelijk gesjoemel bij BvDCS startte in november 2001 na een klacht van de ex-vrouw van een van de twee zonen van de gedelegeerd bestuurder. Eind november nam het gerecht bij een tiental huiszoekingen bij BvDCS en bij de gedelegeerd bestuurder en zijn zoon documenten en computermateriaal in beslag. Rechter Claise bracht Jean-Paul de Nys toen in verdenking. In de afgelopen maanden werden de documenten geanalyseerd en werden bijkomende onderzoeksdaden uitgevoerd. Daarbij vond het gerecht aanwijzingen dat bij BvDCS gepoogd werd kronkels in de boekhouding recht te trekken. Het gerecht vermoedt dat de fraude miljoenen euro's beloopt.

Op basis van de ingewonnen informatie ondervroeg de financiële sectie van de federale politie dinsdag de gedelegeerd bestuurder. Na zijn verklaringen gehoord te hebben, vond rechter Michel Claise dat een voorlopige hechtenis noodzakelijk was in het belang van het verdere onderzoek.

Bureau van Dijk Computer Services levert computerdiensten aan bedrijven en ministeries. In 1999 trok BvDCS naar de Brusselse beurs. In mei 2001 werd het bedrijf, dat vroeger deel uitmaakte van de groep Bureau van Dijk, overgenomen door Solvus, het vroegere Creyf's, dat meer dan 94 procent van de aandelen bezit. Het Brusselse parket benadrukte eind november 2001 al dat de onderzochte feiten van voor de overname dateren.

BvDCS blijft apart genoteerd op de Brusselse continumarkt. De jaarcijfers van BvDCS laten een omzetstijging van 13 procent zien tot 35,3 miljoen euro. De groepswinst daalde van 2,3 naar 1,85 miljoen euro. Door de moeilijke marktomstandigheden viel de brutomarge van BvDCS in 2001 terug van 13 naar 10,5 procent. Ook voor 2002 verwacht BvDCS een brutomarge rond 10 procent bij een 15 procent hogere omzet.

SV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud