Option duikt 12 procent lager na zwak kwartaal

Option, de Leuvense specialist in draadloze datacommunicatie, heeft een zeer teleurstellend eerste kwartaal achter de rug. De omzet steeg 18,5 procent tot 69,1 miljoen euro, 13 procent onder de analistenconsensus. Het aandeel zakt om 12 uur 12,4 procent tot 12,90 euro.

Foto: Jan Callewaert, CEO van Option

(tijd) - De bedrijfswinst steeg 2,2 procent tot 8,3 miljoen euro. Dat impliceert een winstmarge van 12 procent terwijl de markt rekende op 14 procent.

Het aandeel zakt omstreeks 11.40 uur met 12,4 procent tot 12,9 euro, het laagste peil sinds midden februari. Er werden al meer dan 1 miljoen aandelen verhandeld.

Option bevestigt wel zijn doelstellingen voor 2007, zijnde een omzet van 355 a 375 miljoen euro en een bedrijfswinstmarge van 14 a 15 procent. Eerder liet het management al uitschijnen dat de cijfers eerder aan de hoge kant van de intervallen zouden uitkomen, maar daarover wordt in het persbericht van vandaag geen uitspraken gedaan.

De nettowinst van Option steeg 7,2 procent tot 8,1 miljoen euro, onder de 9 miljoen euro waarop analisten rekenden.

De brutomarge, een andere maatstaf van winstgevendheid, lag op 33,6 procent tegenover 38,5 procent een jaar terug. Dat is opvallend, wetende dat Option profiteert van de zwakke dollar. Option boekte echter een aantal kosten voor de uitbreiding van de productiecapaciteit. Zonder die kosten bedroeg de brutomarge 34,3 procent, in lijn met de verwachtingen.

Ook de omzetgroei blijft onder de verwachtngen. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar had Option een aantal leveringsproblemen. Daardoor stapelden zich orders op ter waarde van 20 miljoen euro. Analisten verwachtten dat die in het eerste kwartaal volledig zouden uitgevoerd worden, maar mogelijk worden die gespreid over de eerste zes maanden van dit jaar.

'Het kwartaalrapport zal zeker niet helpen om het investeerdersvertrouwen terug te winnen na de twee winstwaarschuwingen tijdens de voorbije maanden', reageert Nico Melsens van KBC Securities.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud