Option start promotour met winstwaarschuwing

Jan Callewaert, de gedelegeerd bestuurder van Option (foto PhotoNews)

Slechter kan de promotiecampagne van Option in aanloop naar de kapitaalverhoging niet starten. Vers kapitaal ophalen tegen een aannemelijke koers wordt een hels karwei na de winstwaarschuwing die Option deze ochtend uitstuurde.

(tijd) - Option, gespecialiseerd in datacommunicatie, verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal amper 20 à 25 miljoen euro zal bedragen, het laagste kwartaalcijfer sinds het derde kwartaal van 2004. 'Een winstwaarschuwing', zeggen analisten. Die rekenden gemiddeld op 40 miljoen euro. De omzetprognose staat in schril contrast met de 70 miljoen euro omzet in het vierde kwartaal van vorig jaar. 

In een persbericht meldt Option nog dat de omzet over het volledige jaar 148 à 153 miljoen euro zal bedragen. Dat is zo'n 44 procent minder dan in 2008 en eveneens ver onder de verwachtingen.

'De cijfers zijn wat ze zijn', klinkt het in Leuven.

Opmerkelijk

Opmerkelijk is dat Option vorige week nog optimistische berichten de wereld instuurde. Het meldde op een analistenmeeting dat de omzet in 2010 met 20 procent zou groeien. Het aandeel steeg die dag met 8 procent. Maar het persbericht van vandaag zet die uitspraken in een ander perspectief. 

Het slechte communicatiebeleid van Option heeft al meermaals onder vuur gelegen. Ook nu kan men zich de vraag stellen waarom deze zwakke omzetprognose voor 2009 vorige week niet kon meegedeeld worden.

'We hebben het nu pas gezien'

Woordvoerder Jan Poté reageert: 'Toen hadden we nog niet hetzelfde zicht als nu. We hebben het deze week pas gezien. We hebben zo correct mogelijk gehandeld als we kunnen.'

'Je moet weten dat Option zoals andere IT-bedrijven veel van de omzet boekt naar het einde van een kwartaal en zeker naar het einde van het jaar. Op een week tijd kan de visibiliteit veel verschillen.'

Grote korting

'Een aantal factoren hebben een invloed gehad op de opbrengsten', staat in het persbericht. Option verwijst naar de prijsconcurrentie, de zwakke dollar en de grote kortingen bij de verkoop van producten die in hun 'end of life'-fase zijn beland.

Option blijft geloven dat het beter zal gaan in 2010. Het bedrijf is onder andere bezig met de uitvoering van een groots kostenbesparingsplan van 20 miljoen euro. Option zit volop in een transitiefase waarbij de nadruk zal verschuiven van hardware naar software en diensten.

Vers geld

Option meldde eerder deze week dat het 20 miljoen euro vers geld zal ophalen middels een publieke kapitaalverhoging. Het bedrijf onderzocht eerst of een private ronde mogelijk was maar blijkbaar was er te weinig interesse. De kapitaalverhoging zou volgende week van start gaan.

Option publiceert volledige jaarresultaten op 2 maart 2010.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud