Paspoorten stutten resultaten Zetes

Zetes, de specialist in de identificatie van goederen en personen, heeft in het eerste halfjaar de achteruitgang van de Goods ID gecompenseerd met mooie groeicijfers voor zijn People ID-tak. Het bedrijf is iets voorzichtiger voor het volledige boekjaar.

(tijd) - Alain Wirtz, gedelegeerd bestuurder van Zetes, sprak op de persconferentie van 'correcte resultaten in deze tijden van crisis'.

De omzet klokt na zes maanden af op 83,9 miljoen euro, een daling met 11,2 procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar. KBC Securities (KBCS) mikte op 86 miljoen euro. Zetes merkt op dat de omzet 0,8 procent groeide tegenover de tweede jaarhelft van 2008, toen het bedrijf voor het eerst onder de economische crisis leed.

Net als in het eerste kwartaal leed de Goods ID-tak van april tot juli onder de crisis. Bedrijven schroefden hun investeringsbudgetten terug en stelden hun aankopen uit. 'Door de crisis houden de bedrijven hun financiële middelen binnenshuis en wachten af hoe de crisis evolueert', aldus financieel directeur Pierre Lambert. Dat was vooral het geval in de transport- en industriële sector.

Daardoor lijdt Goods ID in het eerste halfjaar een omzetdaling van 17,9 procent. KBCS ging uit van een afname met 12 procent. 'De vertraging in de projecten werd deels opgevangen door de recurring business', stelt Zetes in het persbericht. 'De verkoop van hardware staat onder druk, maar de budgetten worden geheroriënteerd naar de optimalisatie van bestaande systemen of de verandering van software', legt Lambert uit.

People ID presteert dan weer beter dan verwacht: een omzetgroei van 23,5 procent ten opzichte van een toename met 5 procent (KBCS). 'De afdeling is bijna ongevoelig voor de crisis', luidt het. Het gros van de langetermijncontracten voor de creatie van biometrische paspoorten en visa wordt gefinancierd door de overheden of supranationale organisaties.

MARGES


Ook op het vlak van de brutomarge doet Zetes beter dan verwacht: 39 miljoen tegenover 37,1 miljoen euro (KBCS). In verhouding van de (dalende) omzet levert dat zelfs een groei op van 42,3 tot 46,5 procent. Een evolutie die te danken is aan de hogere marges op (onderhouds)diensten en software en het streven naar een groter belang van People ID'. Die laatste afdeling genereert hogere marges dan Goods ID.

Zowel Goods ID als People ID krikken hun marge ten opzichte van de omzet op tot respectievelijk 45 en 51,6 procent. Vorig jaar bleven de divisies steken op respectievelijk 40,9 en 49,7 procent. 'De omzetdaling bij Goods ID heeft geen hefboomeffect op de rendabiliteit', stelt Lambert.

WINST


De courante bedrijfskasstroom (ebitda) zakt 10,9 procent tot 7,1 miljoen euro. Dat is iets beter dan KBCS (6,8 miljoen) verwachtte. Ook de bedrijfswinst (ebit) komt met 4,2 miljoen hoger uit dan verwacht (3,7 miljoen). Tegenover vorig jaar gaat het om een daling met 15,9 procent.

De nettowinst valt 15 procent terug van 3,5 tot 3 miljoen euro. Per aandeel resulteert dat in een daling van 0,66 tot 0,56 euro.

VOORUITZICHTEN


Zetes probeert in de tweede jaarhelft de resultaten van het eerste halfjaar te evenaren. Een evenaring leidt over het hele boekjaar omgerekend - eigen berekening - tot een omzet van (minstens) 167,8 miljoen, een recurrente bedrijfskasstroom van (minstens) 14,2 miljoen en nettowinst van 6 miljoen euro. Dat betekent dat het bedrijf eind december mogelijk zal onderdoen voor de resultaten van vorig jaar, respectievelijk 177,6 en 15,2 miljoen euro. In maart ging Zetes nog uit van stabiele resultaten tegenover 2008. Op het vlak van de nettowinst zou de belofte wel worden nagekomen. 'We hebben goede hoop om de rendabiliteit te handhaven', stelt Lambert.

'Het wordt een goed jaar', blikte topman Wirtz ook al vooruit naar 2010. Na het Verenigd Koninkrijk - het eerste land dat Zetes eind 2007 een recessie zag induiken en eind 2007 als eerste terug zag herstellen - komen de omvangrijke projecten voor Goods ID ook in de Benelux en Duitsland terug op gang.

Bij People ID zal het volume in België volgend jaar hoger liggen dan in 2008, dankzij de hernieuwing van de identiteitskaarten die in 2004 en 2005 werden uitgegeven. Bovendien zal Zetes in 2010 de eerste inkomsten genereren in Israël, waar het de eID-kaarten ontwikkelt. De productiefaciliteit voor de kaarten kost Zetes dit jaar 2 miljoen euro, gelijkmatig verdeeld over de twee jaarhelften.

De pijplijn voor People ID blijft overigens mooi ogen. Voor twee dossiers heeft Zetes al een mondeling akkoord op zak, maar wacht het nog op een officiële bevestiging. Ook de beginstadia van de pijplijn (prospectie, pre tender, request for information/proposal) blijven goed gevuld.

SR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud