Philips gaat meer besparen bij Healthcare

Jos Kleisterleen, topman van Philips ©EPA

Elektronicaconcern Philips gaat meer besparen in de divisie Healthcare. Het concern verhoogt de besparingen van 120 miljoen naar 150 miljoen euro. Dat maakte Philips donderdag bekend.

(belga) - Philips bespaart meer op posten die los staan van de dagelijkse gang van zaken. "Er worden geen extra banen geschrapt", aldus een woordvoerder. Vorige maand maakte het bedrijf bekend dat het voor einde van dit jaar meer dan 500 miljoen euro op de kosten wil besparen voor de hele onderneming. Daarbij gaan zesduizend banen verloren.

De divisie Healthcare, die goed is voor een kwart van de omzet bij Philips, heeft de afgelopen tijd harde klappen gekregen door de economische tegenwind. Het onderdeel haalde in het eerste kwartaal 17 procent minder orders binnen.

Healthcare werd tot nu toe gezien als een redelijk recessiebestendige markt. Amerikaanse ziekenhuizen komen echter door de crisis moeilijk aan krediet, waardoor ze minder aankopen kunnen doen. Ook zijn er nieuwe Amerikaanse overheidsregels, die onder meer ziekenhuizen onzeker maken over de toekomst.

In opkomende markten, waaronder het Midden-Oosten en India, presteert het onderdeel nog wel goed. Daarom wil Philips meer omzet uit die landen halen. In 2008 haalde Philips Healthcare 15 procent uit opkomende markten, dat moet dit jaar 20 procent worden.

Philips heeft last van verminderde vraag naar producten in verschillende divisies. Daarnaast neemt de druk op de marges toe. In het eerste kwartaal boekte het elektronicaconcern een 17 procent lagere omzet van 5,1 miljard euro en een nettoverlies van 59 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud