Philips handhaaft outlook en schrapt banen

©Arie Kievit/Hollandse Hoogte

Koninklijke Philips Electronics nv handhaaft zijn outlook voor 2010 ondanks inzakkende vraag in met name de bouw en detailhandel. Dat stelt het bedrijf in de publicatie van zijn derdekwartaalcijfers maandag. De technologiegroep zal in alle divisies banen schrappen. Dat zei Chief Financial Officer Pierre-Jean Sivignon maandag in een toelichting op de resultaten over het derde kwartaal.

(Dow Jones) - Om de doelstellingen van Vision 2010 te bereiken neem het bedrijf acties om de winstgevendheid op peil te houden. In totaal verwacht het hiervoor 230 miljoen euro aan herstructureringslasten te nemen in het vierde kwartaal.

In de voorbije periode boekte Philips een winst van 357 miljoen euro, inclusief een bate van 302 miljoen euro uit de verkoop van het restbelang in de Taiwanese chipmaker TSMC. Analisten rekende op een winst van 314 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat voor afschrijving van goodwill (EBITA) daalde tot 128 miljoen euro, van 444 miljoen euro in dezelfde vorig jaar. De omzet daalde op vergelijkbare basis met 2% tot 6.334 miljoen euro. Zowel operationeel als op omzetniveau liggen de resultaten onder verwachting van analisten.

Philips zal vanwege de marktomstandigheden zijn lopende aandeleninkoopprogramma ter waarde van 5 miljard euro vertragen, zo meldt het verder. Tot nu toe heeft het voor 3,1 miljard euro eigen aandelen ingekocht.

Banenverlies

Sivignon wilde het aantal te schrappen banen niet kwantificeren. In een interview met nieuwszender CNBC eerder op de ochtend weigerde hij nog in te gaan op de vraag of de aangekondigde herstructureringen voor 230 miljoen euro in het vierde kwartaal ten koste zou gaan van de werkgelegenheid.

Philips neemt maatregelen om zijn winstmarge op peil te houden in een periode waarin de wereldwijde economie afkoelt. In het derde kwartaal bedroeg de voor eenmalige items geschoonde winstmarge 6,5%, een daling op zowel kwartaal- als jaarbasis.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud