Porthus presteert in lijn met verwachtingen

Luc Burgelman (Foto Thomas De Boever) ©Thomas De Boever

Porthus, de beursgenoteerde leverancier van OnDemand IT-oplossingen, heeft in het eerste semester van het gebroken boekjaar 2008/2009 in lijn met de verwachtingen gepresteerd. Ondanks de economisch moeilijke omstandigheden denkt het Lierse bedrijf toch aan de eerdere verwachtingen te kunnen voldoen in het komende halfjaar.

(tijd) - Tijdens de eerste zes maanden van het boekjaar draaide Porthus, dat noteert op het Alternext-segment van Euronext Brussel, een omzet van 10,625 miljoen euro, een stijging van 17 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De omzet van de kernactiviteit Solutions steeg met 24 procent tot 6,47 miljoen. Deze cijfers liggen perfect in lijn met wat het bedrijf had voorspeld.

De brutowinst van Porthus steeg met 31,6 procent tot 4,487 miljoen euro. De brutowinstmarge steeg tot 42,2 procent. Eind december mikte de onderneming op een stijging van de marge tot 43 procent.

De bedrijfswinst voor afschrijvingen (EBITA) steeg met ruim 20 procent tot 840.000 euro. De bedrijfskasstroom (EBITDA) klom met 1 procent tot 1,462 miljoen euro. Ook deze resultaten liggen in lijn met de eigen verwachtingen.

De nettowinst was het enige cijfer in dalende lijn in het eerste halfjaar. Porthus boekte een nettowinst van 405.000 euro, waar vorig jaar nog 632.000 euro winst werd behaald. Het IT-bedrijf schrijft dit toe aan verschillende factoren. Zo had het te maken met hogere afschrijvingen van immateriƫle activa als gevolg van enkele overnames. Ook een hoge belastingskost van 237.000 euro drukte de winst. Tot slot wijst Porthus nog naar een zwakkere resultaatbijdrage door dochter Desk Solutions.

De onderneming vindt het moeilijk kwantitatieve voorspellingen te doen voor het komende halfjaar, maar 'gelooft dat de resultaten voor het hele jaar binnen de vorige verwachtingen zullen liggen'. Porthus blijft met andere woorden bij zijn vooruitzichten voor het hele boekjaar 2009, dat eind juni wordt afgesloten. Eerder zei het bedrijf een organische groei met 25 procent van zijn kernactiviteit Solutions en een stijging van de EBITA tot 2,5 miljoen euro te beogen.

'Voor de rest van 2009 plannen we om verder te bouwen om onze groei van vorig jaar door onze strategie te implementeren, ons te concentreren op stijgende opbrengsten, marges en winst' zegt CEO Luc Burgelman in het persbericht. 'Porthus heeft een gezonde balans, onze schuldpositie werd verder afgebouwd en we kunnen vertrouwen op een sterke basis van recurrente opbrengsten. Dit alles zal ons ondersteunen om verdere groei te realiseren.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud