Proces LHSP komt langzaam op gang

Hoewel het strafproces over Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP) op 21 mei wordt ingeleid, duurt het wellicht tot oktober voor de debatten op gang komen. Voor de zomer verwachten de verschillende partijen niet veel meer dan het opstellen van de agenda.

(tijd) Gisteren vertrok vanuit het Gentse parket de definitieve dagvaarding, wat betekent dat geen bijkomende onderzoeksdaden meer kunnen worden gevraagd.

Dat het proces volgende maand al wordt ingeleid, heeft volgens sommige bronnen te maken met de bekommernis om nog voor de federale verkiezingen van 10 juni van start te gaan. Nogal wat waarnemers vinden dat er al te veel tijd is verstreken tussen het begin van het gerechtelijk fraudeonderzoek eind 2000 en de start van het strafproces.

Dat het proces meteen voor het Gentse hof van beroep moet worden gevoerd, heeft te maken met het feit dat Dirk Cauwelier een van de partijen is die voor de rechter moet verschijnen. Cauwelier, die bij LHSP lid was van het auditcomité, is plaatsvervangend hulprechter in Ieper en kan dus niet worden berecht door een rechter in eerste aanleg.

Mediabelangstelling

Gelet op de ruime mediabelangstelling voor het strafproces verwacht het gerecht heel wat volk op de zittingen. Daarom werd gezocht naar een locatie die ruim genoeg was. Twee locaties kwamen in aanmerking: Flanders Expo en het International Convention Center (ICC). Vorige maand werd gekozen voor het ICC in het Gentse Citadelpark. Het ICC beschikt over 15 zalen, waarvan de grootste ruimte biedt voor 975 mensen.

In mei wordt het ICC voor drie weken afgehuurd. Dat lijkt ruim voldoende, want tot meer dan een opstelling van de agenda van het verdere proces komt het wellicht niet. Voor de echte debatten is het wachten tot oktober. Het gerecht huurde het ICC af voor twaalf weken in oktober, november en december. Verwacht wordt dat het proces tegen eind dit jaar is afgelopen.

Dexia en KPMG

De rechter moet zich op het proces uitspreken over de betrokkenheid van 21 personen en vennootschappen in de fraude bij LHSP, dat in oktober 2001 failliet ging. De belangrijkste verdachten zijn, naast de vier topmanagers van LHSP (Jo Lernout, Pol Hauspie, Nico Willaert en Gaston Bastiaens), de bank Dexia en het revisorenkantoor KPMG.

Volgens het gerecht speelden Dexia en KPMG een belangrijke rol in de fraude bij LHSP. Ze worden mee verantwoordelijk geacht voor de rapportering van vervalste cijfers. Beide vennootschappen ontkennen elke betrokkenheid.

Ook de echtgenote van Tony Snauwaert, de man die als tussenpersoon fungeerde bij LHSP, was in verdenking gebracht. Ze zou hulp hebben verleend aan het opstellen van valse managementcontracten voor de oprichting van LDC's, bedrijfjes waarvan het gerecht vermoedt dat ze tot doel hadden de omzet van LHSP op te smukken. Maar in de definitieve dagvaarding wordt niet langer naar haar verwezen, wat betekent dat ze niet voor de strafrechter moet verschijnen.

Volgens sommigen was Snauwaerts echtgenote enkel in verdenking gebracht om het gerecht in staat te stellen de rekeningen van het echtpaar te blokkeren. Snauwaert moet zich wel voor de rechter verantwoorden.

Luc VAN AELST

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud