Advertentie

Punch International ziet nettowinst dalen

De technologiegroep Punch International heeft in 2006 een nettowinst behaald van 21,1 miljoen euro, tegen een recordwinst van 41 miljoen euro vorig jaar. De daling heeft echter vooral te maken met het verdwijnen uit de cijfers van de resultaten van Punch Graphix, dat apart naar de beurs gebracht werd. Op vergelijkbare basis steeg de winst met 42 procent.

(tijd) De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde van 78,7 miljoen in 2005 tot 41,6 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebit) daalde met 38 procent tot 28,6 miljoen euro.

De omzet over 2006 bedraagt 197,5 miljoen euro, een daling met 15 procent ten opzichte van 2005. Dat is exclusief de resultaten gerealiseerd op de beursgang van Punch Telematix (4,4 miljoen euro) en de verkoop van aandelen Punch Technix (0,4 miljoen euro) die volgens de IFRS-normen rechtstreeks in het eigen vermogen verwerkt zijn. Hierdoor realiseert de groep een rendement op eigen vermogen van 17 procent (25,9 miljoen euro op 150,9 miljoen euro eigen vermogen), waardoor de groep beter doet dan de eigen doelstelling van 15 procent.

De resultaten van Punch Graphix werden in het voorbije boekjaar niet mee geconsolideerd in de resultaten van de groep. In december werd Punch International echter verplicht om een overnamebod te lanceren op zijn in Londen genoteerde dochter, nadat het belang van de groep te groot was geworden. Dat overnamebod liep in februari ten einde, waardoor Punch International nu 93 procent van de aandelen van Graphix in handen heeft. Dit betekent dat volgend jaar de resulaten van Graphix weer in de cijfers van de groep geconsolideerd zullen worden.

Punch Technix, dat onder meer de divisie RMS (melkrobotten) omvat, realiseerde een omzet van 35 miljoen euro. Dat is onder de eigen verwachting van 40 miljoen euro, vooral wegens een tegenvallende omzet bij de RMS-afdeling, die bleef steken op 10 miljoen euro.

De afdeling Punch Motive was goed voor een omzet van 132 miljoen euro, een stijging van 34 procent ten opzichte van het vorige boekjaar. In 2006 werd Punch Motive grondig herschikt. De spuitgietactiviteiten, die in 2005 nog goed waren voor 86 procent van de omzet, werden grotendeels verkocht. De Tier 1-metaalactiviteiten zijn intussen al goed voor 27 procent van de omzet van Punch Motive. Op de zes maanden tijd dat Punch Powertrain (CVT-transmissies) bijdroeg tot de resultaten van Motive, zorgde deze afdeling al voor 24 procent van de omzet van de volledige divisie.

De Other-divisie zag zijn omzet gevoelig dalen, vooral omdat de EMS-activiteiten (Equipment Manufacturing Services) sinds 2006 deel uitmaken van Punch Technix, wat een verschil van 25 miljoen euro betekent. Daarnaast viel de omzet uit de CRT-activiteiten terug.

Punch International keert over 2006 geen dividend uit, wegens de 'belangrijke additionele schuldopname die het overnamebod op Punch Graphix met zich meebrengt'.

Omdat Punch International vanaf dit boekjaar weer een meerderheid heeft verworven in Punch Graphix, zullen de cijfers voor 2007 gevoelig hoger liggen dan in 2006. Punch verwacht voor 2007 een omzet van 385 miljoen euro, wat neerkomt op bijna een verdubbeling ten opzichte van het voorbije boekjaar. Als winstverwachting hanteert Punch de traditionele doelstelling van een rendement op eigen vermogen van 15 procent, wat neerkomt op een aangroei van het eigen vermogen met 30 miljoen euro.

Kim Evenepoel kim.evenepoel@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud