Punch Telematix boekt meer verlies dan verwacht in 1e hj

Punch Telematix, de telematicadochter van industriegroep Punch International, heeft er een zwakke eerste jaarhelft opzitten. Telematix haalde over het eerste semester een omzet van 6,4 miljoen euro, terwijl de bedrijfswinst afklokte op een negatief cijfer van 1,7 miljoen euro. De groep doet het daarmee slechter dan analist Nico Melsens van KBC Securities verwacht had. Vanaf 2008 wil Telematix wel winstgevend worden, aldus het persbericht. De Punch-top denkt dat de tweede jaarhelft beter wordt dan de eerste.

(tijd) Begin juli stuurde Telematix via een trade update nog een winst- en omzetwaarschuwing uit voor het volledige boekjaar 2007. Vooral de overnames die de Punch-dochter begin 2006 deed (oa. Alturion, Atimis) leken niet de verhoopte groei op te leveren. Voorts bleek de verkoop van de Telematix-producten in Frankrijk mank te lopen en waren er ook productietechnische problemen. Telematix zou daardoor dit boekjaar in de rode cijfers duiken, terwijl de aanvankelijke omzetdoelstelling van 27 miljoen euro naar beneden bijgesteld moest worden.

De elementen uit de trade update worden bevestigd in het verslag van de definitieve halfjaarcijfers. De nettowinst voor het eerste halfjaar komt uit op -1,6 miljoen euro, terwijl Melsens op een verlies van anderhalf miljoen euro gehoopt had. Over dezelfde periode een jaar terug dook Telematix maar nipt in het rood met een min van 300.000 euro. Vooral het omzetcijfer van 6,4 miljoen euro stelt teleur: de terugval van 23 procent in vergelijking met het eerste halfjaar van boekjaar 2006 (toen werd 8,3 miljoen euro in de boeken geschreven) valt een stuk groter uit dan Melsens gepronostikeerd had. Hij had gehoopt op 9,2 miljoen euro.

Op vergelijkbare basis komt de omzetdaling uit op 12 procent, doordat Telematix in het boekjaar 2006 zijn paging-activiteiten nog meenam in de boeken. Vooral de overname van Alturion, de stopzetting van de verkoop van Fieldbox-applicaties en de overschakeling naar de verkoop van een high-end gamma in Frankrijk wegen op het omzetcijfer.

Telematix spreekt zelf over een 'moeilijk halfjaar'. Vooral bij navigatiedochter Alturion loopt het niet lekker: tijdens de eerste zes maanden werd 'nauwelijks omzet' gerealiseerd (in de boeken meegenomen voor 0,0 miljoen euro), terwijl deze poot over dezelfde periode een jaar terug nog goed was voor een omzetbijdrage van 1,1 miljoen euro. Het persbericht meldt dat voor Alturion 'strategische opties bekeken worden'. Financieel directeur Wim Deblauwe van moedergroep Punch International wou hier verder niet over in detail treden. Ook Wim Maes, de nieuwe CEO van Telematix, kon hierover niets meer kwijt, maar gaf wel toe dat Alturion dramatisch presteert.

In Frankrijk daalde de omzet met 45 procent tot 600.000 euro. Telematix draagt de lasten van een moeilijke omschakeling van het low-endgamma (tracking en tracing van goederen) naar een high-endgamma (het fleetmanagementsysteem CarCube), maar meldt dat ondertussen 'de eerste CarCubes in Frankrijk verkocht zijn'. 'We hebben de Franse markt verkeerd ingeschat door een te brede waaier van producten aan te bieden', denkt Deblauwe, 'maar de CarCube-verkoop trekt aan en we zijn dus positief'. 'Om ons te herpakken is echter tijd nodig', aldus Deblauwe.

De stopzetting van de commercialisering van het Fieldsegment, een uitbreiding van de bestaande boordcomputers van het in 2005 overgenomen ICS, roomt de omzet voor anderhalf miljoen euro af. Telematix is gestopt met de verkoop van de FieldBox-bundels, omdat er meer vraag bleek te zijn naar mobiele applicaties. Positief nieuws is dat de activiteiten in Belgie en Nederland wel een omzetgroei opleveren. De toenemende vraag naar CarCube- en CarBox-systemen in Belgie en Nederland bezorgt dit segment een omzetgroei van 32 procent tot 5,8 miljoen euro. 'Dat bewijst dat we een goed product in handen hebben', aldus Maes.

Wim Deblauwe denkt dat Telematix op weg is om een betere tweede jaarhelft neer te zetten. 'Ik blijf 100 procent geloven in dit project. Het voorbije halfjaar was buiten verwachting heel slecht, maar het tweede halfjaar wordt een stuk beter.' Deblauwe maakt ook melding van '2 mooie deals' die Telematix in Belgie gesloten heeft, zonder in detail te willen treden. 'Die zullen het resultaat voor het tweede halfjaar positief beïnvloeden.'

Voor 2007 geeft Punch Telematix geen prognose mee. Het persbericht besluit dat 'de groep er in 2008 moet in slagen winstgevend te worden'.

Peter De Groote

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud