Advertentie

Rechtbank Dendermonde veroordeelt Yahoo!

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

De Dendermondse strafrechtbank heeft maandag het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo veroordeeld. De provider stond terecht voor het niet verlenen van medewerking aan een gerechtelijk onderzoek.

(belga) - Het bedrijf krijgt een effectieve boete van 55.000 euro en een dwangsom van 10.000 euro per dag als het blijft weigeren persoonsgegevens van accounts ter beschikking te stellen.

In een onderzoek naar cybercriminaliteit weigerde het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo zijn medewerking aan het Belgische gerecht. Het Dendermondse gerecht kwam een bende oplichters op het spoor, die gebruik maakten van e-mailadressen van Yahoo. De bendeleden gebruikten bijnamen, waardoor ze niet ontmaskerd konden worden. Het parket vroeg de identiteitsgegevens bij Yahoo op, maar het bedrijf wilde niet ingaan op het verzoek.

Yahoo staat erop dat de identificatiegegevens opgevraagd worden via de Amerikaanse diensten, omdat Yahoo Amerikaans is. "Maar wij oordelen dat Yahoo evengoed Belgisch is, als ze ook in dit land haar diensten aanbiedt", zegt procureur Jan Kerkhofs. "Dus als het parket gegevens opvraagt, moeten ze die geven. Bij Google en Microsoft bijvoorbeeld is dat geen probleem."

Yahoo kreeg van de rechter de maximumstraf.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud