Samsung grootste techbedrijf ter wereld

Foto Bloomberg ©Bloomberg

Samsung was in 2009 naar omzet het grootste technologiebedrijf ter wereld. Dat meldt de Financial Times.

(tijd) - De Zuid-Koreaanse technologiereus verkocht voor meer dan 88,47 miljard euro aan technologieproducten. Dat is 2,2 miljard euro meer dan zijn grootste concurrent, het Amerikaanse Hewlett Packard. Samsung Technologies is wereldleider in geheugenchips en lcd-schermen voor gsm's. Enkel Nokia produceert meer handenvrije sets.

De resultaten van Samsung Technologies blijven verrassen. De Zuid-Koreaanse technologiereus werd lang afgedaan als een copycatbedrijf en het zwakke neefje van de Japanse technologiebedrijven. Maar dit jaar zou zijn totale nettowinst groter zijn dan die van zijn vijftien grootste Japanse rivalen samen. 48 procent van het bedrijf is intussen handen van buitenlandse investeerders.

Samsung begon te boomen onder de voormalige voorzitter Lee Kun-hee, die in 2008 na een schandaal moest aftreden. Hij een cultuur van innovatie bij, en moedigde zijn werknemers aan om 'alles te veranderen, behalve hun vrouwen en kinderen.'

Toch verbergen de uitstekende cijfers van Samsung ook een aantal zwaktes, zeggen analisten. Veel concurrenten van het bedrijf zijn ook klanten, zoals onder meer gsm-fabrikanten Nokia en Apple. Maar hun toestellen, boordevol Samsung-technologie, zijn vaak veel populairder dan die van de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant.

De uitstekende resultaten van Samsung zijn in elk geval een meevaller voor de Zuid-Koreeanse president Lee Myung-bak. Die wil het voorzitterschap van de G20 dit jaar gebruiken om het internationale blazoen van Zuid-Korea op te poetsen. Ook autobouwer Hyundai-Kia zette uitstekende resultaten neer. Het promoveerde van de zesde tot de vierde plaats in de rangorde van de grootste autofabrikanten ter wereld.

WVD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud