Advertentie
Advertentie

Systemat boekt bevredigende jaarcijfers - update

Systemat heeft een behoorlijk 2006 achter de rug. De omzet kwam boven de verwachting uit en een verlies van 4,85 miljoen euro maakte plaats voor een nettowinst van 2,17 miljoen. Voor 2007 rekent de infomaticadienstengroep in Belgie en Luxemburg op een omzet van 120 miljoen euro, een bedrijfswinst van 3,5 miljoen en een cashflow van 5 miljoen.

(tijd) Systemat had op zijn jaarvergadering in mei van vorig jaar gezegd te rekenen op een nettowinst van 3 miljoen euro. Maar dat was volgens analisten wat te hoog gerepen. Nico Melsens van KBC Securities bijvoorbeeld zegde afgelopen woensdag uit te gaan van een winst van 1,8 miljoen euro. Systemat deed het bijna 400.000 euro beter.

Inzake omzet hanteerde Systemat een doelsteling van 125 miljoen euro. De groep komt uit op 126,5 miljoen euro. De bedrijfwinst bedraagt 3,52 miljoen euro, meer dan de 2,8 miljoen die analist Nico Melsens voorspelde. De nettocashflow ligt met 4,32 miljoen euro dan weer iets beneden de 4,6 miljoen waarop Systemat had gerekend.

Systemat besliste enkele jaren geleden zich te focussen op de Belux-markt (Belgie en Luxemburg). In die landen blijft de omzet met net geen 113 miljoen euro stabiel. De resterende buitenlandse activiteiten, met name Marokko en Algerije, verlaten dit boekjaar nog de consolidatiekring van de groep. Vooral in het verlieslatende Marokko wil Systemat zo snel mogelijk zijn biezen pakken. 'Het is daar onmogelijk zaken doen. We moeten daar zo snel mogelijk weg', zei Jean-Claude Logé, de gedelegeerd bestuurder van Systemat, na afloop van een persconferentie.

De omzet uit hardware daalt fors van 99,83 miljoen tot 61,44 miljoen euro. De totale omzet uit producten neemt af van 141,17 miljoen tot 97,62 miljoen euro. Die uit diensten daalt van 38,46 miljoen naar 28,90 miljoen euro. In Belgie en Luxemburg stijgen de inkomsten uit de verkoop van diensten van 26,52 naar 28,12 miljoen euro.

Logé heeft vertrouwen in de groei van zijn bedrijf. 'De midmarketbenadering blijkt geschikt en lonend te zijn voor Systemat. Hierdoor kan een onafhankelijke groep worden opgebouwd die zowel haar groei als haar oriëntaties zelf beheerst.'

Dank zij een strikte controle van de bedrijfskosten en het personeelbestand, moet op termijn een nettorendabiliteit van 3 à 5 procent haalbaar zijn. Voor dit jaar rekent Logé in Belgie en Luxemburg op een omzet van 120 miljoen euro, een bedrijfswinst van 3,5 miljoen euro en een cashflow van 5 miljoen euro.

Systemat keert voor het vijfde jaar op rij geen dividend uit. Maar Logé zegt daar zo snel mogelijk verandering in te willen brengen, mogelijk nog dit jaar.

Luc Van Aelst

Gedelegeerd bestuurder Jean-Claude Logé

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud