Technologiesector ziet 3.000 jobs verdwijnen

Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie, verwacht dat de groei van de sector in 2009 volledig stilvalt. Dat heeft gevolgen voor de werkgelegenheid: ongeveer 3.000 jobs, 1 procent van het personeelsbestand, zullen verdwijnen.

(tijd) - Dit jaar zal de groei in de technologische sector, na een 'bijzonder sterk 2007', halveren. 'De bestellingen dalen sterk, de kredieten voor investeringen en aankopen worden duurder en de energiekosten blijven stijgen', slaat Agoria alarm in een mededeling. Tegelijkertijd nemen de loonkosten dit en volgend jaar, alleen al door de index, met 6,7 procent toe.

2007 was volgens Agoria zeer sterk met een gemiddelde bedrijfswinstmarge van 4,8 procent. Dat was ook goed nieuws voor de schatkist: in 2006 en 2007 betaalden de technologiebedrijven respectievelijk 35 en 16 procent meer belastingen.

Dit jaar is volgens de sectorfederatie nog goed begonnen, met omzetstijging van 0,8 procent in de eerste jaarhelft, maar nadien is de groeivertraging ingezet. In 2009 zal de groei stilvallen. 43 procent van de technologiebedrijven voelt nu al de impact van de kredietcrisis, en 31 procent verwacht gevolgen op korte termijn.

'Vast staat dat we volgend jaar hardere tijden tegemoet gaan', aldus Agoria. De federatie verwacht dat de rentabiliteit zal terugzakken naar het niveau van de zwakkere jaren van het begin van dit decennium. 'Wellicht gaan meer dan 3.000 jobs, ruim 1 procent van de totale werkgelegenheid, verloren.'

RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud