Advertentie
Advertentie

TomTom moet evolueren van routekaart tot personal assistant

TomTom, 's werelds grootste producent van draagbare navigatiesystemen, wil haar bestaande navigatiesystemen voor in de auto uitbreidbaar maken met extra file- en weginformatie, zodat de consument wordt voorzien van een volwaardige 'personal assistent' op de weg. De nieuwe toepassing moet in de tweede helft van 2007 leverbaar zijn.

(betten) Deze plannen lichtte bestuursvoorzitter Harold Goddijn donderdag toe tijdens een presentatie over de jaarcijfers van TomTom. De nieuwe technologie voor file-informatie wordt samen met Vodafone Nederland ontwikkeld door 30 mensen bij TomTom, werkzaam op de afdeling Mobility Solutions.

Dit onderdeel komt weer voort uit het begin vorig jaar overgenomen Schotse bedrijf Applied Generics. Die onderneming had al eerder technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om realtime verkeersinformatie te genereren op basis van het gebruik van mobiele (GSM) netwerken.

Volgens deze technologie verwerkt TomTom anonieme signalen van mobieltjes van het Vodafone-netwerk in 'real-time' informatie over de snelheid en richting van auto's op wegen in Nederland.

TomTom wil in eerste instantie deze informatie alleen beschikbaar maken voor eigen abonnees en tegen betaling. Hoe hoog de kosten voor de klant worden, kon Goddijn donderdag nog niet zeggen. Volgens hem zijn in een later stadium verdere toepassingen mogelijk, zoals parkeerinformatie.

Wanneer de dienst later dit jaar beschikbaar wordt, zal die volgens TomTom leverbaar zijn voor alle types navigatiesystemen van TomTom. Er hoeft geen nieuw apparaat voor aangeschaft te worden.

Goddijn: 'We gaan op deze manier niet het fileprobleem oplossen, maar we kunnen wel alternatieven leveren. Deze leveren op hun beurt weer meer binding op met onze klanten.'

Het bedrijf wil meer overeenkomsten sluiten voor deze toepassing met telecom-operators in Europa en de Verenigde Staten. De bestuurders wilde echter niet aangeven met welke partijen TomTom praat.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud