Vakbonden KPNQwest dreigen glasvezelnetwerk stil te leggen

(tijd-nieuwslijn) - Indien er vrijdagavond geen akkoord is over het toekennen van een tijdelijk contract aan 40 werknemers van het failliete telecombedrijf KPNQwest, zullen de vakbonden het glasvezelnetwerk in Hoeilaart stilleggen. Naar schatting 25 a 40 procent van het internetverkeer in Europa wordt over het netwerk vervoerd.

Bij KPNQwest in Hoeilaart hebben de vakbonden BBTK en LBC de Nederlandse curatoren een ultimatum gesteld. Uiterlijk tegen vrijdag 17 uur willen ze duidelijkheid over 40 tijdelijke contracten, zoniet dreigen ze ermee het glasvezelnetwerk waarlangs een groot deel van het Europese internetverkeer loopt, stil te leggen.

Normaal zouden 40 van de 340 werknemers donderdag een contract voor vijf weken aangeboden krijgen om het glasvezelnetwerk draaiende te houden. Maar donderdag bleek er onvoldoende geld beschikbaar, waardoor de vakbonden dreigen het glasvezelnetwerk van KPNQwest stil te leggen. Dat netwerk wordt gecoƶrdineerd vanuit Hoeilaart en omvat meer dan 25.000 kilometer glasvezel.

Experten menen echter dat het internetverkeer gewoon door zal gaan. Alleen de snelheid van gegevensoverdracht zou door een tekort aan capaciteit behoorlijk kunnen teruglopen, wat uiteraard ook economische schade berokkent. Alternatieve kabelexploitanten zijn beschikbaar, maar een verhuis van het internetverkeer naar een ander netwerk neemt veel tijd in beslag.

Intussen hopen de vakbonden nog steeds op een overnemer voor KPNQwest of een deel van het netwerk. Het Nederlandse "Het Financieele Dagblad" maakte donderdag melding van een 40-tal overnamekandidaten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud